Video placeholde

Herní komunita pomáhá. Streameři v čele s Agraelem vybrali na pomoc dětem přes 1,5 milionu korun

Ať si o tuzemské videoherní scéně myslíte cokoli, nemůžete jí upřít jednu věc. Když jde o dobročinnost, dokáže se neuvěřitelně semknout a její příznivci zaslali už poněkolikáté statisíce na účet charitativní organizace. Naposledy se o to postarala akce Checkponit Charity Stream, která pro společnost Dejme dětem šanci vybrala více než jeden a půl milionu korun. Během několikahodinového streamu, kterého se zúčastnily nejznámější tváře českého Twitche, naposílali částku jak diváci, tak i samotní účinkující, kteří se všichni zúčastnili bez nároku na honorář.

Charitativní stream se odehrál v sobotu 20. listopadu a nestála za ním žádná velká společnost. Byl primárně iniciativou tří pořadatelů – Lukáše Křítka, který pracuje jako manažer v oblasti energetiky a českou videoherní scénu podporuje skrze příspěvky známým streamerům pod přezdívkou LastGameBlitz, Michala Nogy, CEO a zakladatele značky Madmonq, která pracuje se streamery jako influencery (pro stream poskytla firma kanceláře, ale své produkty nijak nepropagovala), a Jakuba Metelky, manažera největších tuzemských streamerů. Moderátorem streamu byl Mikoláš Tuček. Výsledná částka putovala na konto organizace Dejme dětem šanci, která pomáhá mladým lidem k samostatnosti a začlenění do společnosti poté, co musí v 18 letech opustit dětský domov.

Během čtrnáctihodinového pásma se u počítače vystřídali největší čeští streameři. Prvních sto tisíc korun se vybralo během úvodního vstupu, který hostil streamer CzechCloud se slovenským youtuberem Duklockem. Ve druhém slotu a dalších více než sto tisíc získali na charitu streamer Herdyn spolu s moderátorem Mall.tv Martinem Mikyskou alias Mikýřem. Následovaly vstupy Artixe (sám na charitativní účet poslal 45 000 korun) a HaiseTa či Martyho a Liveoliverra, během jejichž vstupů byla celková vybraná částka půl milionu. Následoval bývalý největší český youtuber Jirka Král, který pomohl vybrat dalších sto tisíc. Pak se ale dostal k mikrofonu Agraelus.

Největší český Twitch streamer Vojtěch Fišar alias Agraelus se postaral hned ve svém prvním slotu o rekord. Během necelých dvou hodin vybrali spolu s herním designérem Danielem Vávrou vice než 400 tisíc korun, a celková částka se tak dostala přes milion. Celý stream pak Agraelus zakončil druhým slotem se svým parťákem Radovanem a fanoušci během jejich „nekorektní show“ poslali dalších 300 tisíc. Konečná suma po vypnutí charitativního online vysílání činila 1 365 000 korun. To ale nebylo všechno.

Dan Vávra na konci svého slotu potvrdil, že na účet organizace Dejme dětem šanci pošle dalších 200 tisíc korun, a blíže nespecifikovanou částku přislíbil i Agraelus, celkově je tak vybraná suma hodně za metou jednoho a půl milionu korun. I tentokrát nechyběly velké částky od jednotlivých donátorů. Kolem 60 tisíc přispěli LastGameBlitz či tomlincoln, největší dary pak zaslali uživatelé s přezdívkami Mednik (69 069 Kč) a Nicanor1906 (70 000 Kč), na které čekala odměna v podobě basebalové pálky a skateboardové desky podepsané od všech účastníků streamu. Největší podíl z celkové částky ale měli na svědomí drobní přispěvatelé, kterých byly tisíce.

První ročník Checkpoint Charity Steamu ukázal, jak silná a jednotná umí být česká videoherní komunita, když jde o dobrou věc. Podobné akce se dají očekávat i v budoucnu, ať už u jednotlivých streamerů, nebo přímo na druhém ročníku této charity, který by se měl opět konat za rok, tedy koncem podzimu v roce 2022. 

Záznam streamu najdete zde >>>