Video placeholde
Záběry ze hry Mafia: Definitive edition
Záběry ze hry Mafia: Definitive edition
Záběry ze hry Mafia: Definitive edition
Záběry ze hry Mafia: Definitive edition
Záběry ze hry Mafia: Definitive edition
5
Fotogalerie

Streamer Agraelus vybral během pár hodin milion na charitu. Pomohl mu herní vývojář Dan Vávra

V neděli 27. září se stala na českém internetu nevídaná věc. Vojtěch Fišar, známý jako herní streamer Agraelus, si k příležitosti vydání remaku kultovní hry Mafia pozval jejího původního tvůrce Daniela Vávru. Spojení největšího tuzemského streamera a nejznámějšího herního vývojáře přineslo hned několik rekordů – živě je sledovalo před 50 tisíc lidí, vzduchem létaly statisícové částky a na charitativní projekt pro děti z dětských domovů se vybral rovný milion korun.

Vojtěch Agraelus Fišar se živí tím, že hraje hry a živě to vysílá na internetu přes platformu Twitch. Při tom ho sledují tisíce lidí a posílají mu za to peníze. A je v tom opravdu dobrý. Tak dobrý, že mu někteří lidé neváhají měsíčně poslat stovky tisíc korun. Letos mu jen během května přišlo přes 350 tisíc korun od dvou jeho milionářských fanoušků. Když si ale do svého studia pozval kontroverzního herního vývojáře Dana Vávru, všechny rekordy vyletěly stropem.

Dvojice se chystala hrát remake hry Mafia. Vávra v roce 2002 stvořil suverénně nejpopulárnější českou hru a přepsal dějiny tuzemské herní scény. K remaku, na kterém se osobně nepodílel, se několikrát kriticky vyjádřil na Facebooku, a bylo tak nesmírně atraktivní vidět, co řekne člověk na svůj výtvor, když jej předělávali jiní lidé. Očekávaný zájem se Agraelus s Vávrou rozhodli využít k dobročinným účelům. Všechny příspěvky, které lidi během vysílání posílali, putovaly na konto neziskové organizace Dejme dětem šanci, která pomáhá dětem z dětských domovů postavit se v 18 letech na vlastní nohy.

Stream předčil veškerá očekávání. Hned na jeho začátku zlomil Agraelus vlastní rekord, který v tu chvíli činil ve špičce něco přes 30 tisíc diváků. Během první hodiny totiž vysílání sledovalo 54 289 lidí, což je absolutní český rekord. Agraelův kanál se tím na chvíli dostal mezi TOP 3 vysílající streamery na celém světě. Pak přišly na řadu rekordy finanční.

Stejně jako v květnu i nyní úřadovali především dva lidé. Uživatelé s nicky lastgameblitz a tomlincoln91 poslali dohromady 350 tisíc korun. Prvně jmenovaný v padesátitisícových příspěvcích, ten druhý poslal najednou 200 tisíc korun, což je největší jednorázový příspěvek v historii českého Twitche. Už za hodinu a půl tak Vávra a Agraelus vybrali přes půl milionu korun. A to z remaku Mafie do té doby neodehráli ani jednu kompletní misi. V závěru streamu, který trval 5 hodin a 45 minut, bylo vybráno více než tři čtvrtě milionu. Oba se pak ještě dohodli, že přihodí tolik, aby se částka zaokrouhlila na rovný jeden milion.

Celý záznam streamu najdete tady:

Během více než pěti hodin dlouhého povídání sice neodehrají ani jednu kompletní misi z remaku Mafie, jinak je ale rozhovor nabitý zajímavými informacemi. Dozvíte se staré i nové historky ze vzniku původní Mafie, zjistíte, kolik her Dan Vávra mohl vytvořit, kdyby mu je vydavatelé nezrušili, i to, jak detailně zkoumá všechny možné jednotlivosti svých her. Odkud se vzaly třeba stopky, které vám v Mafii měří čas, nebo podle čeho se nastavovala fyzika jízdního modelu všech aut? Nejen to zjistíte v kompletním záznamu celého streamu výše.