Survival videohra The Long Dark - ilustrační grafika

Survival videohra The Long Dark - ilustrační grafika Zdroj: TheLongDark.com

Tipy z Gamepassu: Zhasíná oheň a vlci se blíží, tyto survival videohry představují opravdovou výzvu

Survival videohry – Množství hráčů je nemá rádo a nikdy by je nehráli, jiní na ně zase nedají dopustit. Jedno je ale jisté. Jakmile vám survival hry přirostou k srdci, budete vyhledávat další a další a brzy zjistíte, že jich moc není. Herní služba Gamepass, často přezdívaná jako „herní Netflix“, jich momentálně pěknou řadu obsahuje, a to dostupných jak na PC, tak herní konzoli Xbox ONE. Takže pokud jste v poslední době nalezli zalíbení v survival hrách, nebo pokud ve videohrách rádi prozkoumáváte svět, užíváte si lootování či pokud rádi stavíte vlastní základny či přístřešky – měli byste zpozornět.

Pokračování 2 / 9

Co je survival hra?

Jde o subžánr akčních her, ve kterém je kladen důraz na přežívání. Vaše postava musí přežít co nejdéle většinou v nehostinném prostředí a s minimem dostupných prostředků. Herní mechaniky často zahrnují sbírání materiálů či jejich extrakci z okolního prostředí (například těžením, kácením stromů atd.) a následně tvoření vybavení, přístřešků a dalších zdrojů, jež potřebujete k přežití. Představte si Robinsona Crusoa nebo Toma Hankse v Trosečníkovi a máte jasno. Další častou mechanikou je hlídání ukazatelů, jako jsou hlad, žízeň, zdraví, únava, popřípadě zásoba kyslíku.

Podívejme se nyní blíže na několik survival videoher, které jsou momentálně dostupné v herní službě Gamepass.

Pokračování 3 / 9

The Long Dark – Mráz a napětí střídá teplý čaj a šlofík u krbu

Video placeholde
The Long Dark - Trailer • Youtube @Hinterland

Havarovat s letadlem v nehostinné zimní kanadské krajině je situace, ve které se nechcete ocitnout. Jakmile se v ní však ocitnete, nezbude vám nic jiného než využít své survival schopnosti na maximum. Jak rozdělat oheň? Co sníst a vypít? Jak kontaktovat okolní svět? Kudy k nejbližší civilizaci? A kam se ztratil druhý pasažér z letadla – vaše bývalá žena? Na všechny tyto otázky budete muset najít odpověď a příroda vám rozhodně nepůjde naproti.

The Long Dark je králem mezi survival hrami ve všech ohledech – Mechaniky přežívání, jako jsou rozdělávání ohně, ohřívání vody, vaření, léčení, zahřívání se, bastlení nástrojů a jejich následné opravování, jsou dobře promyšlené, a jakmile se s nimi seznámíte, budete je používat celkem intuitivně. Můžete zvolit survival mód, v němž je jediným cílem přežít co nejdéle a prozkoumávat otevřený svět, nebo mód „Wintermute“, což je příběhová kampaň, kterou vřele doporučuji. Příběh začne být poměrně rychle poutavý a forma rozdělení na epizody, v nichž máte pokaždé jiný cíl a střídáte dvě hlavní postavy, hru osvěžuje a nezabřednete díky nim do rutiny. Atmosféra by se dala krájet a zažijete momenty, které vám po nějaký čas utkví v paměti. Zažijete napětí, když škrtáte poslední sirkou, zažijete strach, když v dáli zavyjí vlci, zažijete beznaděj, když vám omrzliny olizují palce, ale dřevo na oheň je k nenalezení a váš srub je daleko a zažijete i příjemný pocit tepla a bezpečí, když se po dlouhém dni v nehostinné přírodě vrátíte do svého přístřešku, naládujete krb dřevem, vypijete čaj a připravíte si lůžko blízko ohně. Ráno po probuzení vás čeká snídaně, kontrola inventáře, rozhodování ohledně toho, jaké zásoby vzít s sebou, co je potřeba doplnit, a po promyšlení plánu dalšího postupu opět vykročíte do sněhu…

Pokračování 4 / 9

Subnautica – Hra, jež vás naučí se bát hloubky

Video placeholde
Subnautica - Trailer • Youtube @Subnautica

Vesmírná loď Aurora záhadně havaruje na vzdálené planetě 4546B a Ryley (hlavní postava) na poslední chvíli nalezne útočiště v záchranném modulu. Čeká ho však boj o přežití v doposud neprozkoumaném světě. Subnautica je čistokrevná survival hra v každém ohledu, jen s drobnou zvláštností – odehrává se pod hladinou. Planeta 4546B je totiž až na pár malých ostrůvků celá pokrytá oceánem.

Ryleyho záchranný modul přistane v oblasti, jež se příhodně jmenuje „bezpečné mělčiny“. Je to dobře, neboť Ryley se ze začátku dokáže potopit pouze na 30 sekund, pak se musí znovu nadechnout. Záchranný modul obsahuje rádiový přijímač a zařízení s názvem „fabricator“, jež dokáže přetvářet hmotu a vyrábět vám potřebné materiály, jídlo, pití a vybavení. A to bude hlavní náplní vašeho snažení. Ryley musí sbírat materiály, ládovat je do fabrikátoru a přetvářet je na cokoliv, co zrovna potřebuje. Biodiversita otevřeného světa 4546B je obrovská a veškerá fauna i flora má ve hře svou funkci. Natrháte chaluhy a sedimenty ze dna, fabrikátor je přetvoří na gumu a kov, vezmete gumu a kov a fabrikátor je přetvoří na vzduchovou nádrž, díky níž vydržíte pod vodou déle. A v tomhle duchu pokračujete dál, až nakonec stavíte obří podvodní základny, ponorky, obleky pro hloubkové ponory atd. atd. Samotné sbírání materiálů by vás asi brzy přestalo bavit, nicméně velice brzy poté, co se s mechanismy seznámíte, se ve hře rozvine příběh, v němž jde nejen o vaši záchranu po ztroskotání, ale i odhalení historie planety 4546B a vyřešení místní záhady, jež vám v tomto článku ve vašem zájmu neprozradím.

Jednou ze silných stránek hry je její schopnost vyvolat v hráči pocit napětí. Čím hlouběji se totiž dokážete potápět, tím zajímavější prostředí, příběh, ale i nebezpečí vás čeká. Po dokončení každého ponoru budete tedy stoupat zpět k hladině s úlevou a každý další hloubkový ponor budete zahajovat s pocitem tenze za krkem. První setkání s mořským leviatanem vám navíc téměř zaručeně zanechá šrámy na duši.

Pokračování 5 / 9

BreathEdge – Slepice je nejlepší přítel člověka

Video placeholde
Breathedge - Trailer • Youtube @IGN

Jako Subnautica, akorát ve vesmíru a s humorem? I takto by se dalo popsat Breathedge. Stejně jako v Subnautice vás do problémů dostane záhadná havárie vaší lodi. Stejně jako v Subnautice se pohybujete volně prostorem, akorát tentokrát neplavete ve vodě, ale vznášíte se ve vzduchoprázdnu vesmíru. Stejně jako v Subnautice sbíráte materiály, abyste vyrobili vybavení, jež vás ve hře dostane dál. Stavíte základny, musíte si hlídat zásobu kyslíku, jídlo, pití, tělesnou teplotu, stavíte si rychlejší a lepší vozítka, abyste se dostali na vzdálenější místa – obě hry mají opravdu hodně společného, co se mechanik i příběhu týče.

Breathedge je ovšem na rozdíl od Subnauticy pojaté humorně. Od vtípků v dialozích přes vizuální humor až po bizarní situace, do kterých se dostaneme, nebo úkony, jež se po vás vyžadují, Breathedge je legrací napěchovaný. Někdo by mohl namítnout, že humor je na úrovni žáka prvního stupně základní školy, a v mnoha případech tomu tak asi i je. Vaším věrným společníkem je například bílá slepice, jež je ve vaší rodině již po generace, a vy se jí snažíte udržet v bezpečí, což je snadné, neboť je v podstatě nesmrtelná a přežije jak vzduchoprázdno, tak i elektrické šoky, jež ji uštědříte vždy, když potřebujete izolovat obnažené kabely. Slabší humor nicméně hře nijak neubližuje, je místy až roztomilý a slabší vtipy jsou vyplněné momenty, jež vás i dokážou rozesmát.

Atmosféra opět funguje, není dle mého názoru tak napínavá jako v Subnautice, ovšem nervy budete mít kvůli nedostatku kyslíku na dranc podobně a snaha přijít záhadě v příběhu na kloub vás požene dopředu.

Pokračování 6 / 9

No Man‘s Sky – Nekonečný vesmír je vaše ústřice

 

Video placeholde
No Man's Sky - Trailer • Youtube @IGN

Probudíte se na cizí planetě na okraji galaxie, máte amnézii a rozbitou vesmírnou loď. Co teď?  V první řadě opravit loď a pak už je to na vás. Jednoduše řečeno – No Man‘s Sky je o prozkoumávání vesmíru. Jak detailně a jak rychle budete jednotlivé planety prozkoumávat, je na vás – tenhle svět je vaše ústřice. Hra sice obsahuje multiplayer a můžete vesmír prozkoumávat se svými přáteli, jinak je ale především zaměřena na singleplayer postup. Původně nemělo No Man’s Sky příběh, a tudíž ani konec, nyní obsahuje i příběhové linky. Ta hlavní vás nabádá vyhledat střed Galaxie a odhalit tajemství různých mimozemských ras, které po cestě potkáte. Zda se touto cestou vydáte, je ovšem pouze na vás. I dosažení středu galaxie není konec jako takový, neboť hra stále pokračuje. Hlavním cílem je totiž prozkoumávání a zároveň přežívání.

Největším lákadlem hry No Man´s Sky je jeho „nekonečnost“. Otevřený svět (vesmír) je totiž proceduálně generovaný, což mu dává možnost být gigantický. Dle vývojářů může hráč ve hře navštívit 18 trilionů planet. Ano, správně – trilionů (to je osmnáct nul). Přesné číslo pro lepší představu by mělo být 18446744073709551616. Každá planeta je unikátní a většina z nich má vlastní náhodně vygenerovanou faunu a floru.

No Man’s Sky mělo po svém vydání v roce 2016 velké problémy. Hra obsahovala mnoho bugů a chyb, velká část obsahu a mechanik v té době nebyla vůbec dostupná a mezi hráči se rychle rozšířila informace, že hra nestojí za nic. Dnes už je na tom No Man’s Sky technicky i obsahově o mnoho lépe, i přesto to však určitě není hra pro každého. Pokud kladete důraz na příběh nebo rozmanitý gameplay, raději se asi poohlédněte po něčem jiném. Pokud však rádi prozkoumáváte, objevujete, sbíráte materiály, stavíte základny a baví vás herní survival prvky – budete dost možná velmi spokojeni.

Pokračování 7 / 9

Ark: Survival Evolved – Od pračlověka po nadčlověka

Video placeholde
Ark: Survival Evolved - Trailer • Youtube @Ark: Survival Evolved

Jediná MMO survival hra z tohoto seznamu je Ark: Survival Evolved. Singlplayer je možný, nicméně hra je převážně zaměřena na multiplayer. Na výběr máte z mnoha serverů s různými nastaveními, jako je povolené či zakázané PvP. Po vytvoření postavy a prvním spuštení hry se ocitnete téměř nahý/nahá na ostrově v prehistorickém světě. Cíl je vám jasný – vyvíjet se. Holýma rukama rozmlátíte strom, seberete dřevo, seberete kámen a vytvoříte svůj první nástroj. Nástrojem rozštěpíte kámen a získáte pazourek. Z pazourku vytvoříte svůj druhý, o něco lepší nástroj. Za chvíli máte sekerku a obyčejný plátěný oděv. Později máte luk, šípy a kožešinový oděv. Během tohoto procesu však pravděpodobně mnohokrát zemřete ať už vinou vlastní, vinou nepřátelských dinosaurů nebo i rukou ostatních hráčů. Při každé smrti přicházíte o celý svůj inventář, ovšem nezapomínáte, jak věci vyrobit. Chcete si uchovat suroviny i po smrti? Postavíte si skrýš a věci do ní bezpečně uschováte, později ke skrýši přiděláte dřevěný plot, postel a ohniště na vaření. Ze skrýše je nyní váš příbytek. Vyvíjíte se dál, ochočujete dinosaury, stavíte dům z kamení, projektujete zavlažování své farmičky, najednou osedláváte dinosaury, včetně létajících pterodaktylů. Váš dům má najednou druhé patro a záchod…

Mohl bych pokračovat, ale zřejmě již chápete princip. To, co zde popisuji, je ale pouze první svět, který lze dokončit poražením bossů, a poté podstoupíte do světa dalšího. Ten je naprosto jiný a čekají vás další výzvy a nové technologie. Těchto světů je několik, což činí z Ark: Survival Evolved gigantickou hru a výzvu, jež se nepodaří pokořit jen tak někomu.

Pokračování 8 / 9

Subnautica: Below Zero – Bojte se hloubky, tentokrát pod ledem

Video placeholde
Subnautica: Below Zero - Trailer • Youtube @Subnautica

Subnautica: Below Zero je pokračování kultovní Subnauticy. Dva roky po událostech z prvního dílu se vědkyně Robin vydává, tentokrát dobrovolně, na planetu 4546B, aby vyšetřila smrt své sestry. Below Zero je opravdu hodně podobné prvnímu dílu. Mnoho textur, živočichů, flory, vybavení atd. bylo prostě přeneseno z prvního dílu. Jistě, obsahu je víc, Below Zero nabízí více vybavení, více modelů ponorek a vozítek, více druhů lokací tzv. biomů, více živočichů, ale vzhledem k tomu, že je postaveno na stejném základě, dalo by se považovat spíše za datadisk, nežli plnokrevný druhý díl.

I přesto jsem byl na tento přídavek k Subnautice zvědavý. Bohužel, zhruba po půl hodině hraní jsem narazil na fatální bug. Dno oceánu zmizelo a mně se podařilo vplout „pod mapu“. Uložení a znovunahrání hry nepomohlo a spouštět novou hru od začátku se mi nechtělo. Na internetu jsem se tenkrát dočetl, že bugů je ve hře dost, tudíž jsem se rozhodl počkat, až bude hra plně funkční. Nemohu tedy bohužel hodnotit pozdější obsah. Od té doby ale bylo do hry přidáno několik updatů, je tedy možné, že dnes je již plně funkční. Určitě ji v budoucnu znovu vyzkouším.

Pokračování 9 / 9

Prey – Outsider, ale výborný!

Video placeholde
Prey - Trailer • Youtube @Bethesda Softwors

Poslední hra nám z tohoto seznamu lehce vybočuje. Někdo by namítl, že Prey vůbec není survival hra. Chápu – v survival hrách se obvykle tolik nestřílí a nejsou zaměřeny na akci. Navíc v Prey ani nemusíte hlídat jídlo, pití, spánek a herní svět není otevřený, jako tomu je v případech ostatních her z tohoto seznamu. Přesto bych ji sem rád zařadil. Důvody? 1) Je skvělá. 2) Je teď zdarma v Gamepassu na Xbox i PC, a jestli máte Gamepass, měli byste ji zkusit. 3) Některé survival mechaniky byly do hry přeci jen přidány (degradace zbraní, zdravotní traumata a ukazatel kyslíku). 4) Systém lootování a kraftění je podobný jako v jiných survival hrách – předměty, které sbíráte, můžete rozložit na základní materiály a ty poté pomocí fabrikátoru (ano, jako v Subnautice) přetvářet na zbraně, vylepšení zbraní a vybavení. 5) Musíte prozkoumávat. 6) Musíte přežít.

 O co vůbec v Prey jde? Příběh se odehrává v alternativní realitě, kde mimozemšťané existují, ale lidé o tom nevědí. Kolem měsíce orbituje vesmírná stanice Talos1, kde jsou mimozemšťané tajně vězněni a zkoumáni. Hlavní protagonista Morgan Yu je jako nový člen vědeckého týmu povolán svým bratrem (CEO společnosti provozující Talos1) připojit se k posádce Talos1. Za Morgana se v začátku hry probudíte ve svém bytě na Zemi, zjistíte, že jste povoláni, nastoupíte do rakety, podstoupíte zdravotní prohlídku, psychotesty a v ten moment se věci začnou komplikovat. Dojde k nehodě a vy se znovu probouzíte ve svém bytě na Zemi. Nebo není na Zemi? Nikdy nebyl? O co tu vlastně jde? Od tohoto bodu vás čeká cesta za přežitím a vyřešením záhady vesmírné stanice Talos1.