Video placeholde
Záběry ze hry Back 4 Blood
Záběry ze hry Back 4 Blood
Záběry ze hry Back 4 Blood
Záběry ze hry Back 4 Blood
Záběry ze hry Back 4 Blood
8
Fotogalerie

Recenze Back 4 Blood: Stále stejné vraždění zombíků je stále stejně zábavné. I po 12 letech

Trvalo to dlouho, ale nakonec se fanoušci videoherní série Left 4 Dead dočkali. Plnohodnotné pokračování dorazilo o 12 let později. Turtle Rock Studios letos v říjnu odhalilo nástupce s názvem Back 4 Blood a rozhodně své příznivce nezklamalo. Opět je to kooperativní akce, kde kosíte nekonečné zástupy zombíků. Pokud k tomu seženete živé kamarády, budete se bavit o dost víc.

Čtyřka hrdinů, každý s unikátními vlastnostmi, vyráží do pořádně postapokalyptického světa. Ten je zaplaven nemrtvými, kterým se tu říká „ridden“. Ale jsou to klasičtí hladoví běžci, kteří se neštítí na vás vybafnout ze všech světových stran. Vaši hrdinové jsou potom velmi schopní likvidátoři, kteří se nezaleknou ani velkých zmutovaných minibossů.

V předělech mezi jednotlivými misemi se odvíjí příběh, který odhaluje pozadí jednotlivých postav. Ten ale příliš spletitý není a rozhodně není tím hlavním, proč si hru pořídit. Bezhlavé střílení a likvidování nepřátel příjemně doplňuje a nechybí sem tam nějaký ten vtípek. Postupem hry odemknete další čtveřici hrdinů, a můžete si tak vybrat až z osmičky bojovníků.

Hru můžete hrát s boty, ale lepší je samozřejmě pozvat živé kamarády. Právě v kooperaci je největší síla hry. Akce je tak frenetická a bezhlavá, že se trocha té koordinace hodí. Naopak s umělou inteligencí, případně náhodnými hráči z internetu, se pak dostavuje větší míra frustrace. V některých misích ale nejde jen o likvidaci a přežití, ale i o plnění úkolů, jako dostat do bezpečí civilisty, vyhodit něco do vzduchu výbušninou nebo zničit nemrtvá hnízda.

Zbraňový arzenál je úctyhodný. Zásadním a inovativním prvkem hry v rámci série jsou karty, které vám propůjčují lepší schopnosti. Právě na kombinaci balíčku unikátních schopností záleží, jak snadný, nebo naopak obtížný bude průchod jednotlivými misemi. V základním táboře pak můžete měnit skiny postav i zbraní a odemykat další karty i bonusové předměty.

Pro příznivce her Left 4 Dead je hra povinností. Užijí si ji ale i všichni ostatní fandové zběsilých stříleček. Moc podobných her na trhu totiž není. Nečekejte příliš inovací, kromě karet a několika málo herních prvků to je staré dobré Left 4 Dead s lepší grafikou, což ale není vůbec na škodu. Je to rychlé, zábavné, vtipné a přímočaré.