Video placeholde
Záběry ze hry Marvel's Guardians of the Galaxy
Záběry ze hry Marvel's Guardians of the Galaxy
Záběry ze hry Marvel's Guardians of the Galaxy
Záběry ze hry Marvel's Guardians of the Galaxy
Záběry ze hry Marvel's Guardians of the Galaxy
10
Fotogalerie

Svižná retro jízda vesmírem plná hlášek. Strážci galaxie jsou jedním z videoherních překvapení roku

Neexistuje žádná dobrá videohra podle filmu. A naopak! To je tvrzení, se kterým lze bez dlouhého přemýšlení souhlasit. Dobrý film na motivy videohry byste hledali těžko, v opačném gardu ale najdete pár výjimek, které to dokázaly. Hororový Alien: Isolation skvěle vystihl atmosféru filmového Vetřelce, poměrně zábavná byla hra kopírující první epizodu Hvězdných válek na první playstation (s fenomenální odbočkou k závodům kluzáků) a Pokémoni na Game Boy byly stejným fenoménem jako ti v televizi. V opačném gardu to je horší – dobrý film na motivy videohry byste hledali těžko. Marvel's Guardians of the Galaxy se zařadí právě na tenhle seznam. Proč?

Nejde o první videoherní adaptaci. Už v roce 2017 vznikl interaktivní „film“ od studia Telltale. Tentokrát tu ale máme plnohodnotnou singleplayerovou arkádovou jízdu od Eidos-Montréal. Studio, které uhranulo svět moderní sérií Deus-Ex, nesáhlo vedle ani v případě adaptace komiksů od Marvelu. Vytvořili totiž scénáristicky brilantní jízdu vesmírem v rytmu toho nejlepšího z 80. a 90. let.

Na rozdíl od filmové produkce se herní Strážci osamostatnili a nejsou součástí stejného vesmíru jako Avengers (jejichž odporná videoherní adaptace vyšla v srpnu a dodnes se tomu hráči smějí), ale ani jako Spiderman (který je na Playstationu skvělý). Jedou si čistě svoji linii bez ohledu na to, co se dělo ve filmech. Můžete tak prozkoumávat oblíbené postavy ve zcela novém světle a zjistit o nich i to, co se do filmových blockbusterů nevešlo.

V roli Petera Quilla alias Star-Lorda šéfujete staré známé posádce složené z (ne)mývala Rocketa, monotématického Groota, sociálně nevzdělaného Draxe a krvelačné Gamory. S touto skupinkou prozkoumáváte světy, hledáte tajná místa a samozřejmě bojujete. Boj v této hře probíhá systémem arén – někam přijdete, vyřítí se na vás nepřátelé a prostor můžete opustit až poté, co poslední padouch vydechne naposledy. Jedná se o čistě arkádovou střílečku z třetí osoby, kterou okoření zapojování vašich parťáků. Každý z nich má totiž až 4 zvláštní schopnosti, jejichž správnou kombinací si můžete průchod hrou pořádně ulehčit. Svůj tým navíc můžete namotivovat v duchu porad v americkém fotbalu, kdy se semknete do hloučku a správnou volbou slov je dočasně naboostujete. Za tónů osmdesátkového diska pak arénu vystřílíte dřív, než řeknete Nova Corps.

Odkazem na moderní videoherní serii Deus Ex od stejného studia pak je možnost ovlivňovat děj. I když má hra jen jeden konec, můžete během hraní svůj rozhodovací strom rozvětvit několika různými cestami. Většinou vám kombinace správných rozhodnutí ulehčí průchod hrou o několik kapitol později.

Jak jsem psal výše, nejsilnější stránkou hry je scénář. Chemie mezi postavami funguje podobně jako ve filmu. Nejvtipnějšími postavami jsou pak jednoznačně Rocket a Drax. I děj je zábavný a čeká vás i několik (ne vždy úplně originálních zvratů). Celé je to ale natolik svižné, že vám těch cca 20 hodin herní stopáže uteče mnohem rychleji.

Hra má ale i pár negativ. Souboje vám mohou připadat repetetivní, ke konci dojde dokonce k recyklaci nepřátel. Postavy se mi občas zasekly a nechtěly dál, takže přišel restart a několikrát se mi i zasekl „motivační mód“, kdy ke mně parťáci přiběhli a zůstali na mě beze slova civět. Sem tam i chyběla textura, jinak jsem problémy s plynulostí na Playstationu 5 nezaznamenal. Hra disponuje i unikátním nastavením obtížností, kde si můžete přidávat a ubírat množství asistence, takže si ji každý může udělat tak těžkou/lehkou, jak se mu zlíbí.

Videoherní Strážci galaxie se zkrátka povedli. Ve slabším roce, co se týče vydání AAA titulů, působí pomalu jako zjevení a právem asi opanují přední příčky anket o hře roku, což ale hodně vypovídá právě o jejich konkurenci. Jsou zábavnou jednohubkou pro všechny hráče a pro fanoušky Marvelu pak vyloženě povinnost.