Video placeholde
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
Záběry ze hry Elden Ring
7
Fotogalerie

Dojmy z předběžného testu nejočekávanější hry roku 2022: Bude Elden Ring nový král Soulslike her?

Během posledního víkendu jsme dostali přístup k testovací verzi očekávaného nového titulu od mistrů z FromSoftware, kterým je hra Elden Ring. Třebaže jsme mohli hrát pouze v omezených časech a na omezeném území, prvních zhruba 10 hodin nás rozhodně přesvědčilo. Nemůžeme se tak dočkat až hra vyjde, což by mělo být 25. února 2022.

Vývojáři FromSoftware jsou po celém světě známí především díky sérii Dark Souls. Během posledních deseti let se z této série stal celosvětový fenomén, který dokonce založil vlastní subžánr označovaný jako „Soulslike“ hry, přičemž nejlepší hry z této kategorie produkují právě FromSoftware. Osobně se nepovažuji za skalního fanouška hlavní série, ale Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice i loňský remake Demon's Souls jsem si velmi užil, tudíž Elden Ring vyhlížím s velkými očekáváními.

O hře se od jejího oznámení vědělo pouze tolik, že půjde o titul ve zcela novém světě, který pomáhal vytvářet George R. R. Martin (známý především díky knižní sáze Píseň ledu a ohně i seriálu Hra o trůny), a že hra bude nezvykle zasazena do otevřeného světa. Zatímco o příběhovém pozadí jsme se z testu nic podstatného nedozvěděli, ve vztahu k otevřenosti světa můžeme prohlásit, že není důvod se bát, že by zapracování této zásadní změny vývojáři nezvládli. Po pár minutách spuštění testu se přede mnou otevřela celkem rozsáhlá oblast na prozkoumávání, a ačkoliv se zezačátku může cítit hráč trochu ztracený, nakonec jsem si otevřenost světa a volnost postupu hrou užíval. Svět je krásný, pestrý, živý a plný nebezpečí.

Studio FromSoftware rozhodně nepatří mezi největší studia, takže rozpočet nedovoluje, aby hra patřila mezi vizuální špičku. Na to ale, že hra vychází zároveň na několik platforem, včetně předchozí generace konzolí, a běží na několik let starém enginu, vypadá krásně (minimálně na PS5, na které jsem hru testoval).

Elden Ring kombinuje staré známé prvky předchozích her s novými prvky vyplývajícími právě v otevřenosti světa. Předně se do hry podařilo výborně zakomponovat jízdu na koni. Ta je navíc fakticky nezbytná pro souboj s některými bossy. Právě nutnost bojovat s některými nepřáteli na koni vítám jako svěží novinku. Hra přináší i spoustu dalších příjemných změn či vylepšení. Zlepšil se systém lahví doplňujících zdraví, manu a výdrž. Hrdina se nově dále může oživit i mimo klasické ohně, a to u tzv. soch Mariky. Přibyla také možnost přivolávat pomocníky (duchy bojovníků nebo zvířat) na pomoc při boji s bossy.

Nemyslím si ale, že Elden Ring bude zásadně přístupnější než předchozí hry. Stále budete hodně často umírat. Stejně tak vám hra spoustu věcí nevysvětlí a vypadá to, že příběh bude i v tomto případě vyprávěn pomocí neurčitých náznaků obsažených v dialozích a nalezených dokumentech. Těžko říct, zda bude fungovat jako nejlepší první hra z daného žánru, ale vzhledem k rostoucí popularitě celého žánru to nelze vyloučit. Ono to s tou náročností přitom není ve skutečnosti tak horké, když si tento typ her získává neustále nové a nové fanoušky. Kdyby stále šlo o okrajovou záležitost pro ty největší masochisty, těžko by Elden Ring byl jednou z nejočekávanějších her současnosti.

Moje dojmy jsou tak výrazně pozitivní. Souboje jsou stále rozmanité a příjemně obtížné; navíc souboj na koni je velmi potěšující novinkou. Změna v podobě otevřenosti světa přináší podle mě pouze pozitiva. Jediné, z čeho mám trochu obavu, je případná inflace bossů. Jenom na vymezeném území jich mohl hráč potkat zhruba dvanáct. Je tak možné, že v plné hře bude bossů až příliš a vývojáři začnou recyklovat. To se dozvíme snad už na konci února. Do té doby nám nezbývá než se těšit.