Lachnitovina, řeky kyselin a mrtvé hnutí nacismus?

Sociální demokraté prý chystají zmanipulované prezidentské referendum. Ukázalo se, že bývalý ministr Petr Lachnit nakládal příliš velkoryse s majetkem státu. Vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross byl "šokován" rozhodnutím Nejvyššího soudu.

Pondělí 7. října


Jak zmanipulovat referendum

Sociální demokraté chystají podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) prezidentské referendum, které je možné poměrně snadno zmanipulovat. Dva nejmenovaní významní členové ČSSD dokonce listu řekli, že to je částečně i úmysl. Podle obou jde o pojistku pro případ, že by v referendu zvítězil expremiér a bývalý předseda strany Miloš Zeman, jehož návratu do vysoké politiky se většina nového vedení ČSSD bojí. Vedení strany podobný úmysl popírá.
Veřejnost může podle MfD v referendu odevzdávat i anonymní hlasy. Zpětně nelze zkontrolovat, jestli jeden účastník hlasování neodevzdal několik hlasů najednou. Podle listu bude také velmi obtížné zjistit, zda naopak některé hlasy nechybějí. "Věřím, že každý lístek bude představovat jeden hlas jednoho člověka. Předpokládám, že těch anonymních lístků bude velmi málo," reagoval šéf poslanců ČSSD Milan Urban.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Hlavně si nenechte vnutit myšlenku, že vaše účast na těchto volbách nikomu nepomůže anebo nikomu nuškodí.



Úterý 8. října


Lachnitovina

Bývalý ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD) podepsal těsně před svým odchodem z funkce smlouvu, která by stát připravila až o deset miliónů korun. Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) pronajal pražské firmě Alpa dům na Malé Straně, který spravuje ministerstvo, za cenu bytu. Nové vedení resortu chce nevýhodnou smlouvu vypovědět.
Firma má podle listu v příštích pěti letech za pronájem domu s obchody, hotelem a restaurací Vojanův dvůr se zahrádkou platit 223.000 korun ročně, tedy 19 tisíc měsíčně. Za stejnou sumu lze v této lokalitě sehnat měsíční pronájem padesátimetrového bytu.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Pan Lachnit zřejmě zapomněl, že existuje něco jako obchodní zákoník a trestní oznámení.



Středa 9. října


Řeky kyselin

Při srpnových záplavách bylo zatopeno 14 továren a provozů, kde se nakládá s chemickými látkami. Přestože podle České inspekce životního prostředí kromě neratovické Spolany neuniklo ze závodů tolik látek, aby to závažně poškodilo kvalitu vody, byly z továren vyplaveny desítky tun sloučenin znečišťujících prostředí.
Dalším vyplaveným podnikem byl Glanstoff Bohemia Lovosice, do čističky zde bylo při evakuaci vypuštěno vedle dalších chemických látek například 15 tun kyseliny sírové, při následném zaplavení čistírny se chemikálie dostaly do Labe.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



A tak členové inspekce stráví nad jednou zprávou řadu dlouhých měsíců, jen aby ji pak nesmetla ze stolu další povodeň...



Čtvrtek 10. října


Mrtvé hnutí nacismus?

Vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf nelze stíhat pro propagaci fašismu či nacismu, jedná se totiž o mrtvé hnutí. K tomuto závěru dospěl Nejvyšší soud, když zrušil dva dosavadní rozsudky v kauze vydavatele Michala Zítka a vrátil případ obvodnímu Státnímu zastupitelství pro Prahu 7, píše dnešní Právo. Zatímco Zítkův advokát rozhodnutí soudce Nejvyššího soudu uvítal, politici jsou podle listu zděšeni.
Podle státních zástupců a expertů na extremistická hnutí jde navíc o precedent pro všechny případné soudní procesy s pravicovými extremisty.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Škoda, že se mnozí politici zajímají o propagaci fašismu či nacismu pouze v souvislosti s tímto případem...



Pátek 11. října


Srbovi vážně teče do bot

Po třech měsících skončil případ Karla Srby, obviněného z přípravy vraždy novinářky. Policisté uzavřeli spis a pošlou Srbu k soudu. Vyšetřování pro Srbu neskončilo dobře. V obhajobě bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí totiž udělaly vážnou trhlinu znalecké posudky.
Zatímco Srbovi obhájci založili svůj postup na zpochybňování výpovědi korunní svědkyně Evy Tomšovicové, přes kterou měl Srba vraždu objednávat, soudní znalci ženu označili za věrohodnou. Za nevěrohodného považují naopak Srbu.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.


Že by konečně padla kosa na kámen? Aby se však při prokazování pokusu o vraždu nezapomnělo na související korupční kauzy.