Oranžoví studenti, modří důchodci

Politická krize na Ukrajině opět ukazuje, jak zkreslující obraz dobra a zla dokáží vyprodukovat česká média, a to včetně Reflexu. Jestliže před dvěma lety obsadili centrální kyjevské náměstí pokrokoví příznivci oranžové revoluce a současného prezidenta Viktora Juščenka, dnes na těch samých místech blokují provoz „modří“ zastánci premiéra Viktora Janukovyče. Důchodci a tvrdí komouši.

Trošku mi to připomíná rozjuchané vstupy Miroslava Karase z oranžových demonstrací. Zvláštnímu zpravodaji České televize chyběla do dokonalosti snad jen oranžová šála nebo trikolora. Dnes už Karas tak vesele nevstupuje, zato dokáže kameramana patřičně navést na ty správně staré účastníky projanukovyčovských demonstrací. Ideálně na ty, co si kromě modré stuhy přinesli i rudé vlaječky se srpy a kladivy.

Jako by Janukovyčovu stranu podporovali samí polointeligentní komouši, stupidní stádo zastydlých stalinistů. Pozadí celé události se už příliš nerozebírá. Že se Juščenko pohádal se svojí oranžovou spoludemonstrantkou Tymošenkovou a po rozpadu oranžové koalice a parlamentních volbách vzal za dobře nabídku modrého Janukovyče na společný kabinet. A že teď už se v tom kabinetu nechce ušpinit, a tak vydal dekret o rozpuštění parlamentu a předčasných parlamentních volbách.

O politických tanečcích Janukovyče i Juščenka si můžeme myslet cokoli, označovat zastánce kohokoli z nich za méně inteligentní, takřka nesvéprávný dav zfanatizovaných zastánců starých pořádků je ale značně neobjektivní a předpojaté. Janukovyče jistě podporuje celá řada „Východoukrajinců“, obhájců těsnější spolupráce s Ruskem a odpůrců NATO. Nejsou to ale jenom důchodci a neinformovaní idioti. Vysokoškoláky a intelektuály s modrými šálami ale v anketách zahraničních médií a přímých vstupech z Kyjeva nenajdete. Hádejte proč.