Ach ty předvolební tiskovky

Už jsem si zvykl na to, že všechny radnice pražských městských částí mají před volbami plné ruce práce s kulturními akcemi. Dokonce mi už nepřijde divné, že si ODS nechala na kruhovém objezdu na Dejvické instalovat speciální konstrukci pro megaboard primátora Pavla Béma (jiný kandidát ODS má podobný sloup u Rudolfina se sloganem, že „politik musí být vidět“), i když za normální situace tu bývá jen krátce zastřižený trávník.


Důvod, proč Letiště Praha minulý týden přesunulo tiskovou konferenci k nové transatlantické lince mezi Prahou a Atlantou do primátorovy kanceláře na Magistrátu, mi ale zůstává skryt. Tedy kromě toho, že budou komunální volby a pan primátor chce být znovu primátorem.
Poprvé mi z letiště napsali 5. října. Klasická tiskovka, přijeďte na Ruzyni. Za čtyři dny přišel další e-mail s nejvyšší prioritou: „Svou účast na tiskové konferenci na téma NOVÉ PŘÍMÉ TRANSATLANTICKÉ SPOJENÍ Z PRAHY přislíbil primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém. Tisková konference se přesouvá do prostor magistrátu na adresu: Rezidence primátora, hlavní sál, 1. patro, Mariánské náměstí 1 (vchod vedle knihovny), Praha 1.“ Všechno ostatní prý platí.
No a hned po akci přišla tisková zpráva, kde se pro Pavla Béma našel docela dlouhý odstavec, v němž pan primátor sděluje asi toto: Praha je největším středoevropským uzlem nových členských zemí Evropské unie (ne že by jím ve skutečnosti nebyla Budapešť). Linka z Atlanty je důkazem významu a potenciálu pražského letiště (samozřejmě). Je to první přímé spojení mezi Atlantou a východní (?) Evropou… Následuje pár čísel o počtech amerických turistů v Česku.
Přemýšlím, co by se stalo, kdyby byl pražským primátorem sociální demokrat a vládla ještě vláda Jiřího Paroubka. Taky by nikoho nepohoršovalo, že státní podnik pořádá několik dní před komunálními volbami tiskovku v rezidenci primátora? Nebo by se o tom psalo na titulních stranách? Nebo jsem paranoidní a je to vlastně úplně v pořádku?