Když je mluvčí populárnější než premiér

S pobavením jsem minulý týden sledoval osud Veroniky Skořepové, velmi krátkodobé mluvčí vlády Jiřího Paroubka. Začalo to velkohubými rozhovory pro noviny, z nichž ten největší – pro čtvrteční Magazín MF Dnes – stál opravdu za to. Problém s nepravdivým životopisem je v porovnáním s tímto interview jen drobnou skvrnkou na jinak „povedené“ kariéře slečny Skořepové.

S pobavením jsem minulý týden sledoval osud Veroniky Skořepové, velmi krátkodobé mluvčí vlády Jiřího Paroubka. Začalo to velkohubými rozhovory pro noviny, z nichž ten největší – pro čtvrteční Magazín MF Dnes – stál opravdu za to. Problém s nepravdivým životopisem je v porovnání s tímto interview jen drobnou skvrnkou na jinak „povedené“ kariéře slečny Skořepové.

Nejde jen o to, že by si mluvčí neměla dovolit mluvit o svém šéfovi způsobem, který navozuje dojem, že je víc než jeho podřízenou („Uznal, že by potřeboval shodit deset kilo, a tak plánuju redukci v jeho stravě. Nechám mu udělat jídelníček a dva měsíce ho bude striktně držet.“), ale hlavně o její faktické znalosti a vzdělání. Smutné je, že kdyby se MF Dnes na tyto otázky nezeptala („Umíte vyjmenovat české premiéry od roku 1989? Vyznáte se ve státním rozpočtu? Jaké je vaše vzdělání? Umíte cizí jazyky?“), slečna Skořepová by ještě dnes seděla na Úřadu vlády.

A nejsmutnější je, že by to tak vlastně mělo být. Proč by nejčtenější seriózní deník měl dělat rozhovor s mluvčí vlády? Není snad mluvčí od toho, aby tlumočila odpovědi premiéra a zajišťovala servis médiím? Její názory by neměly nikoho zajímat. Nebo jinak: jako profík by je neměla dávat najevo – určitě ne veřejně. Chyba ale není na straně MF Dnes. Slečna Skořepová prostě měla rozhovor odmítnout. Jenže zkuste odmítnout interview pro barevný magazín, když chcete být tak populární!

Děsí mě představa, kolik Veronik Skořepových přežívá na úřadech typu ministerstva pro místní rozvoj. Není na ně moc vidět a pro rozhovory nejsou atraktivní. Není divu, že jim pak rupne v bedně a v momentě raketového vzrůstu kariéry zapomínají na zdravý rozum. Pokud tedy nějaký mají.