Zbitý Tomáš Němeček

Dověděl jsem se to až v pondělí a byl jsem skoro víc v šoku, než když Ládinovy letadla vlétly do Dvojčat. Názorné potvrzení pravdy o lhostejné relativitě tohoto světa, že víc bolí úmrtí jednoho člověka, kterého znáte, než tisíců kdesi daleko. Naštěstí to Tomáš, se kterým jsem v letech 1994-1996 pracoval v Mladém světě, přežil.

(Na okraj: dodnes si pamatuju, jak jsme spolu šli dělat rozhovor s tehdejším premiérem Klausem a jak jsme řešili, jestli v tištěné podobě skutečně nechat Klausem vyřečené slovo „jablíčka“ anebo normálně napsat „jablka“ ; prý je tehdy nesl jeho syn do volební místnosti, aby měla komise co zakousnout. Nakonec jsme tam dali jablko, aby premiér nevypadal jako blbec. Ale bavili jsme se výborně.)
K podstatě: v šoku jsem byl jednak proto, že Tomáš vždycky byl (a asi stále je) člověk slušný a nekonfliktní, jenž přistupuje k práci maximálně odpovědně a má jako novinář i šéfredaktor dobré renomé. Víc mně ale vzal fakt, že pokud šlo o cílený útok na Respekt, pak se ocitáme na východní straně Evropy a ne na té západní. A nenamlouvejme si, že od května budeme patřit do vyspělé Evropy. Pokud je opravdu za útokem článek o severočeských mafiích, pak jsme nezralá evropská země se slabým režimem, kde bezpečnostní složky nedokáží zajistit, aby svobodná média (jeden ze základních pilířů demokratické společnosti) bez jakýchkoli zábran, obav a komplikací mohla informovat o společensky škodlivých jevech. Samozřejmě: policie o útoku nemohla vědět předem, ale jde o to, že zde operuje skupina lidí, která si zcela bez obav objedná zbití (a klidně mohlo dojít i k zabití) veřejně činného člověka. Je to útok nepostrádající znaky výhrůžného gesta: podívejte, na co máme! Můžeme kdykoli kohokoli zničit! A z policie a zákonů vůbec žádný strach nemáme!
Jsem opravdu zvědav, jak se maskáčový Stanislav Gross s tímhle problémem vypořádá. Jakkoli se mi útoky na policii v případě různých Kryštofů zdají být pokrytecké, jakkoli mi anitgrossovská kampaň připadá nevěcná, tak v tomhle směru bude pro mne osobně výsledek pátrání zásadní. Pokud se prokáže, že motivem činu byl článek, pokud policie nevypátrá útočníky a objednavatele útoku, pokud severočeskou mafii nedostane před soud, pak je Gross jako ministr vnitra k ničemu. Bude pro mne jen neschopný kariérista.
Připadá vám, že se moc angažuju, že téhle cause přikládám větší význam než má? Možná. Ale zkuste si představit, co by se rozpoutalo, kdyby někdo zmlátil poslance té či které strany a důvodem bylo, že dotyčný čestný a bezúhonný muž poukazoval na kriminalitu a korupci ve svém městě, okrsku. Strana pana poslance by nepochybně zmobilizovala celou armádu a vyzývala prezidenta k vyhlášení stanného práva.