Znáte svoji hřivnu?

Určitě se každý z nás při četbě literatury i v běžném životě setkává s mírami a jednotkami dnes již zapomenutými nebo v České republice nepoužívanými. Na následujících otázkách si vyzkoušejte, jak jste schopni se v této oblasti orientovat a kde můžete narazit.


1. Když si v obchodě koupíte instantní polévku a v návodu vám doporučí ji zalít jednou britskou pintou horké vody, kolik tekutiny použijete?


a) 0,2 l
b) 0,57 l
c) 0,5 l



2. Jednotkou váhy pro drahé kameny a kovy se kdysi stala váha jednoho zrnka rohovníku, známějšího spíše jako svatojánský chléb. Pokud obdržíte coby výraz lásky prsten s drahokamem, jehož hmotnost bude dva karáty, pak bude vážit:



a) 0,2 g
b) 0,4 g
c) 6,0g


3. Zboží, hlavně galanterní, se kdysi počítalo na tucty, což bylo 12 kusů. Kolik ale obnášel jeden veletucet?



a) 120
b) 144
c) 240



4. Míle je stará jednotka délky - původně tisíc kroků - mající v jednotlivých zemích a dobách různé hodnoty. Tak dlouhý krok, jako má tisícina současné námořní míle, by však nikdo nezvládl. Míle totiž měří něco málo více než:



a) 1023 m
b) 1326 m
c) 1853 m



5. Nejstarší délkové míry se logicky odvozovaly z přibližné délky jednotlivých částí lidského těla - stopa, palec, pěst. Zajímavé je, že jinou délku měl loket český a jinou vídeňský, ve Vídni měli samozřejmě lokty delší. Měřil přesně:



a) 0,555 m
b) 0,666 m
c) 0,777 m



6. "Roll on the barrels" se zpívá v anglické verzi nejznámější české polky, u nás hrané pod názvem Škoda lásky. Kolik půllitrů piva se může naplnit z jednoho barrelu?



a) 200
b) 318
c) 440


7. Jaká je hodnota jedné anglosaské libry?



a) 0,45 kg
b) 0,76 kg
c) 0,97 kg



8. Yard - 0,914 m - je britská délková míra. Z čeho byla odvozena?


a) z délky meče Jindřicha I.
b) z rozpětí křídel mořského racka

c) z rozpětí křídel mořského racka




9. Když někdo zakopává svou hřivnu, tak kromě vlastních možností jde o jaké váhové množství?



a) o něco víc než 20 dkg
b) o něco víc než 2 kg
c) o téměř 5 kg




10. Skleněné půllitry jsou vymožeností posledního století. Do té doby si lidé v hospodě mohli objednat máz dobrého moku, což byly dvě holby nebo také čtyři žejdlíky. A to bylo současných:



a) 1,415 l
b) 2,45 l
c) 4,65 l




11. Německý fyzik Fahrenheit zavedl teplotní stupnici nazvanou později jeho jménem. Pro nulu stanovil teplotu eutektické směsi ledu, vody a salmiaku, horní hranici teploty označil číslem 96, vše rozdělil dvakrát po 12 dílech a každý z nich ještě na čtyři dílky - stupně. Co zvolil za horní hranici teploty své stupnice?



a) teplotu zdravého člověka
b) teplotu varu vody
c) teplotu, při níž hoří papír









Hodnocení (0-30 % správných odpovědí)


Znalosti nevelké, odhad chabý.




Hodnocení (30-70 % správných odpovědí)



Znalosti slušné, nebo vám spíš štěstí přálo?




Hodnocení (70-100 % správných odpovědí)


Výsledky nadprůměrné, umíte je ale prodat dobře i v životě?