MUDr. Eva Dokoupilová s profesorem Hanušem na kongresu o léčivém konopí na jaře 2019

MUDr. Eva Dokoupilová s profesorem Hanušem na kongresu o léčivém konopí na jaře 2019 Zdroj: Ivan Dokoupil

Lékařské konopí slaví 5 let v ČR. Jsme teprve na začátku dlouhé cesty, říká lékařka

Je to už pět let, kdy se podařilo díky úsilí desítek lékařů a vědců prosadit do českého zdravotnictví možnost léčby konopím. Kromě předpisů a nařízení však bylo potřeba ještě odvážného lékaře, který by s tím začal. Při příležitosti pětiletých narozenin konopí v lékárnách jsme požádali o rozhovor první lékařku, která v Česku začala předepisovat léčebné konopí. Hlavně stařenkám.

Na jaře 2014 – to jest před pěti lety – se revmatoložka MUDr. Eva Dokoupilová z Uherského Hradiště stala první českou lékařkou, která legálně směla předepisovat konopí k léčebným účelům pro ty nejubožejší – pro pacienty trpící nesnesitelnými bolestmi artrotického a revmatického původu. Pro představu nelékařů – to jsou ve zdrcující většině případů senioři, lidé nad sedmdesát či osmdesát let. Při tomto výročí jsme požádali paní doktorku Dokoupilovou o krátký rozhovor ke zhodnocení uplynulých pěti let:

Kolik času jste věnovala „vypapírování“ toho povolení?

Od roku 2013 jsme vystavovali pacientům elektronické recepty na léky a o rok později bylo možné na ně předepisovat i konopí k léčebným účelům. Stačilo požádat SÚKL o registraci k předepisování konopí. Já jsem byla tuším první v ČR, kdo s tím takto začal. Vyřizování registrace trvalo, pokud vím, několik dnů. Ale museli byste se zeptat mého manžela. Ten řešil celou problematiku. Je ale pravda, že od registrace po první e-recept uběhlo tři čtvrtě roku. Bylo třeba všechny procesy nastavit v ambulantním SW a centrálním úložišti SÚKL, ale o to se opět staral manžel. Neexistoval na to žádný návod, hodně věcí se testovalo, konfrontovalo. Všichni tři (manžel, SW firma CGM a Státní ústav pro kontrolu léčiv) na tom strávili mnoho hodin práce. Myslím, že je na místě jim poděkovat.

Jak se na to tvářili vaši kolegové – konzervativní lékaři?

Já jsem také „konzervativní“ lékař. Konopí je stále droga. Ve všech medicínských oborech platí pravidla „lege artis“. Nemohu si dovolit léčit své pacienty jinak než podle těchto pravidel. Konopí není zázrak, všelék. Mohu konopí použít především tam, kde by mohlo být doplňkem k léčbě stávající. Léčba pomocí konopí není bez rizika a je dobře, že konopí se k nám do lékáren dostává pouze v předepsané a zaručené kvalitě od schválených distributorů. Jak již bylo řečeno, konopí je stále na seznamu omamných a psychotropních látek. A pokud jde o léčbu z rukou lékaře a prostřednictvím certifikované kvality v lékárně, pak by tam mělo i zůstat. Osobně jsem proti jakékoliv formě legalizace nebo volného trhu s konopím nebo jak to lze ještě definovat. Takže jsem pro řadu lidí určitě konzervativní.

Jaké byly první zkušenosti s užitím?

Nedá se říci, že by zkušenosti byly jednoznačné – mimo pacientů, kteří si účinek chválili, vím i o těch, kterým konopí úlevu nepřineslo, a dokonce u některých musela být léčba přerušena, protože se necítili dobře. Řada pacientů se po první dávce ke konopí již nevrátila. Připouštím ale, že na to mohla mít v začátcích vliv i vysoká cena. Gram konopí k léčebným účelům stál kolem 280 Kč. Vyskytly se informace, že vysoká cena je tvořena ziskem lékárny. Prokázalo se však, že lékárna profitovala z každého gramu několika haléři.

Jako člen spolku konopných pacientů vím, že úplně všichni revmatici si léčbu konopím pochvalují. Kolik se vám o něj samo přihlásilo pacientů a kolika jste jim doporučila lékařské konopí vy?

Počet jde do nižších desítek. V revmatologii je konopí možno používat k léčbě neutišitelných bolestí. My se snažíme těmto stavům spíše předejít. Než jsou vyčerpány všechny možnosti, může uplynout poměrně dlouhá doba. Jsou však obory, kde se jistě uplatní lépe. Například neurologie, specializované ambulance bolesti, onkologie apod.

Nastaly u někoho nějaké nežádoucí vedlejší příznaky či komplikace?

Ano. Někteří pacienti popisovali závratě, dušnost, necítili se dobře – léčbu jsme museli ukončit.

Kolika procentům alespoň částečně, subjektivně ulevila?

Lze zodpovědně říci, že zhruba u 65 % přinesla kladný efekt. Tady je třeba zmínit, že jsme po vzoru FN u sv. Anny Brno začali předepisovat konopí k léčebným účelům lékárensky zpracované ve formě želatinových tobolek. V jedné každé tobolce je přesně stanovené množství účinných látek podle předpisu lékaře. To je velmi důležité, protože se takto dá konopí přesně dávkovat a pacient sledovat. V případě inhalačního podání vaporizerem, anebo co je asi pravdu špatně, inhalace ve formě kouření, je množství účinných látek prakticky neměřitelné. I když inhalace vaporizerem má rychlejší nástup účinků a je vhodnější u jiných typů onemocnění. Tady by mohli říci své právě odborníci z FN u sv. Anny v Brně, kde s podobným podáváním pracují. My máme poměrně dobré zkušenosti s tobolkami.

Mezi seniory s artrózou je obrovský hlad po konopí, nemají na něj ale peníze. Jaké množství za den by měla podle vašeho názoru proplácet pacientům pojišťovna?

Jak jsem uvedla – v začátcích vyšel gram konopí k léčebným účelům zhruba na 280 Kč. Dnes jsme zhruba na polovině. Ustálila se kvalita konopí, lékař může pracovat s několika druhy konopí podle obsahu účinných látek. Řada lidí, kteří trpí artrózou kloubů, investuje do různých přípravků (doplňků stravy), které denně vídáme v TV reklamách, na internetu, v tisku. Velký finanční výdaj obvykle nekoresponduje s efektem, který od něj tito lidé očekávají. Artróza je nemoc, která dříve či později bohužel postihne každého z nás. Je to degenerativní onemocnění – úbytek chrupavky v kloubech. Moderní medicína disponuje prostředky, kterými se lze do určité míry této nemoci bránit, velká většina je hrazena ze zdravotního pojištění. To je první část odpovědi na vaši otázku. Jsou-li kvůli artróze kloubů bolesti neutišitelné (a neřešitelné například chirurgicky kloubní náhradou), je na zvážení začít s konopím. U nás by postačila úhrada maximálně 1 gramu konopí. Hovořím za svoji revmatologickou ordinaci a exaktní mikrodávkování v tobolkách. To je druhá část odpovědi. V úvodu jsem podotkla, že konopí k léčebným účelům je zařazeno mezi omamné a psychotropní látky. A každý pacient je proto důrazně upozorňován, že nesmí vykonávat činnosti, ve kterých by mohl ohrozit sebe nebo jiné, a hlavně na nemožnost řízení automobilu! Neměl by též opustit s konopím území ČR, aniž by znal zákonné podmínky držení konopí v zemích, kam cestuje nebo přes které projíždí. Nemělo by se na to zapomínat. Na úplný závěr musím podotknout, že léčba konopím má své místo v řadě medicínských oborů, setkávám se s informacemi o konopí i na mezinárodních kongresech, v odborné literatuře. Poznatky se teprve ucelují, výsledků zatím není mnoho. Alespoň těch skutečně statisticky významných. Proto lze říci, že jsme teprve na začátku dlouhé cesty.

Poděkoval jsem paní doktorce, a i když se rozhovory nechávají bez komentáře, zde si jako velmi zúčastněný neodpustím osobní zkušenost. Klientem Centra pro tišení bolesti jsem řadu let, mé onemocnění nezpůsobilo mé užívání drog, ale skutečnost, že jsem se v dětství omylem dvacet minut věnoval sportu. K tišení bolesti užívám na předpis lékaře opiáty a konopí. Nepřekročí-li intenzita bolesti stupeň 7 z desetibodové stupnice, je k utišení bolesti do snesitelné úrovně při současném užívání konopí a opiátů spotřeba opiátů o třetinu a někdy i polovinu nižší než v den, kdy tiším bolest jen opiáty.