Video placeholde

Zlo je v lidech, od holocaustu jsme se nezměnili. Masaryk tu zavedl zdrcující prezidentský kult, říká Kučera

Pochopil jsem, proč herci umírají na jevišti. Novinář a scenárista Vladimír Kučera, který stojí mimo jiné za pořadem Historie.CS a je držitel Ceny Ferdinanda Peroutky, chce předávat to, co prožila jeho generace, a nabíjí ho to energií. V dětství pochopil, že v komunismu žije ve strašlivé lži, co se výkladu historie týče. Teď mu záleží na tom, aby se o ní říkala pravda. Lidé se přitom podle něj nezměnili a jsou stejní, jako třeba za holokaustu. Zlo je prostě v nás, stejně jako velká manipulovatelnost.

Kvůli tomu, jak historii popisuje a komu dává prostor, mu nadávají. Drží se ale tvrzení, že dávat stejný prostor Hitlerovi jako Židovi není objektivita. Nechápe přitom, proč se víc nemluví například o tzv. domečku, kde komunisté mučili v 50. letech vojáky. Podobných příkladů je víc a je to prý problém školy a hlavně rodičů. Dodává ale, že je to složité, protože když člověka něco učí od dětství, tak ho to naučí. Navíc výklad dějin ve školách, třeba druhá světová válka, je prý někdy ruský.

Kučera mluví o svém otci, který byl vlastenec a byl hrdý na to, že byl mobilizovaný. Po Mnichovu se podle něj mělo Československo bránit. Díky vyprávění pochopil, že se ve škole učil lži. Kučera taky popisuje, jak jeho otec prožíval chování Čechů k Němcům. Prý se držel toho, že když se k člověku někdo zachová jako prase, nemůže se mu oplácet stejnou mincí. To teď prý v lidech pořád je. Zlo a přizpůsobení davu, na tom se nic nezměnilo.

Podle Kučery je čas začít se věnovat víc moderní historii, tedy po roce 1989. Musí se popsat. Opoziční smlouva třeba prý byla tragická událost, jejíž dopady vidíme ještě dnes. Miloše Zemana by pak novináři vůbec neměli komentovat, klesají tak totiž podle Kučery na jeho úroveň. Kučera neustálé  informování o prezidentovi přirovnává k politickému bulváru. Kult prezidenství tu ale podle něj zavedl už Masaryk a pořád platí.

Jsou Češi národ Janů Husů, nebo spíš husitů? Jakou část historie má Vladimír Kučera nejradši? Proč je podle něj nesmysl, aby prezident sídlil na Pražském hradě? A proč se potřebuje ze svého života vypovídat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>