Video placeholde

Hřebejk: Jsem slovně agresivní, chtěl bych být na Zemana laskavější. Otírání o něj se ale moc řeší, jeho doba končí

Nebojím se o Česko, ale sleduju nedobré tendence. Režisér Jan Hřebejk je ve svých výrocích na adresu politiků někdy hodně ostrý. Říká, že je slovně agresivní a má nálepku kverulanta, kterým ale prý vlastně není. Vadí mu, jak moc se řeší vyjádření na adresu prezidenta. Lituje přitom, že v nich sám není laskavější a zdvořilejší. Zemanova doba totiž podle něj končí.

Hřebejk říká, že tu není totalita a nejde o boj na život a na smrt. Kritika prezidenta podle něj nedefinuje ty, kteří jí pronáší, a věnuje se jí příliš pozornosti. Mluví tak i v souvislosti s některými svými ostrými výroky. Nelituje toho, že je pronesl, ale jak je pronesl. Obdivuje prý lidi, kteří umí být stejně tvrdí s noblesou. Slova o rudých a hnědých prasatech, která řekl při první přímé volbě prezidenta, mu ale prý uškodila. Zmiňuje v té souvislosti trochu neférovou práci médií s titulky.

Češi podle Hřebejka žijí v úžasné době a neváží si toho. Oproti komunismu a době Jana Masaryka je to prý v podstatě ráj a daří se nám dobře, a tak si k tomu potřebujeme přidat trochu euroskepse. Hřebejkovi se hnusí to, jak někteří vzbuzují v lidech pocit ohrožení a rasismus. To, co se dnes v Česku děje, ale prý nespadlo z nebe. To je údajně vidět i v jeho seriálu Rédl, který ukazuje, že lidé, kteří mohli za zlo komunismu, nevymřeli, ale pokračují dál.

Hřebejk se teď věnuje hlavně televizi a je to trochu náhoda. Mezi filmy pro kina a televizi ale už podle něj není takový rozdíl. Dostat snímky na velká plátna je prý stále těžší a už to není lidová zábava. Lidé přijdou hlavně na velkou událost nebo specifické rodinné žánry. Podle Hřebejka se navíc těžko konkuruje filmům s miliardovými rozpočty. I tak ale pracuje na dalším, znovu ve spolupráci s Petrem Jarchovským.

Co si myslí Jan Hřebejk o Českých lvech? O čem bude jeho příští film? Proč tak trochu couvá z některých svých ostrých vyjádření? A je, nebo není kverulant?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>