Video placeholde

Sommerová: Babiš je zločinec a půjde před soud. Většina lidí je nevzdělaná, čím víc jich jde volit, tím je to horší

Je tu zlomový rok a ještě uvidíte. Dokumentaristka Olga Sommerová právě dokončuje film o Jiřím Suchém, na který vybírá v kampani na Hithitu. I on je jedna z osobností, které se postavily totalitě. Sommerová vidí nástup útlaku i teď v Česku. Premiér Babiš je podle ní zločinec, který chce zemi připravit o svobodu. Prezident Zeman je prý nemocný a zdraví jeho mandát ukončí možná ještě letos.

Sommerová tvrdí, že si Češi příliš zvykli na demokracii a svobodu. Máme se až příliš dobře. Ti, kteří jsou na tom hůř, přitom skáčou na špek třeba právě Andreji Babišovi. Podle Sommerové jsou v Česku volby zmanipulované a nejsou svobodné. Čím víc lidí k nim přijde, tím je to horší, protože většina není vzdělaná a své činy nedomýšlí. Demokracie je v tomhle prý tak trochu problém, ale bohužel s tím nejde nic dělat.

Premiér Babiš podle Sommerové spáchal řadu zločinů a bude za ně souzený. Lže podle ní v každém slově, i ve spojkách. Strašné ale je, že se z toho stává norma a lidé to přijímají. Nevidí přitom, že bude hůř. Sommerová se bojí, že by se z naší demokracie mohla stát totalita. Útlak už prý začal, i když lidi do vězení zatím nezavírají. Naději přitom vidí v tom, že se probudila občanská společnost.

Režisérka tvrdí, že lidé kolem Zemana lžou o prezidentově zdraví. Je prý tak nemocný, že funkci už nebude moct dlouho vykonávat. Prezident totiž musí mít duševní schopnosti na vysoké úrovni, které už ale podle Sommerové Zeman nemá. Měl by proto jít do důchodu.

Sommerová zdůrazňuje, že v Česku je i hodně inspirativních lidí, kteří vytvářejí velké hodnoty. Jedním z nich je právě Jiří Suchý, který je podle ní člověk geniální a charakterní. Souhlasí i s jeho pohledem na kampaň #metoo. Podle Sommerové přešla do extrému a jde v ní o peníze. Z mužů se prý dělají ubožáci. Sommerová je přitom feministka, tvrdí ale, že teď má spíš strach o to, aby nebylo třeba chránit muže.

Proč se možná boj za ženská práva zvrhnul? V čem vidí Olga Sommerová nebezpečnost Andreje Babiše? Proč varuje před totalitou? Kde bere naději, že letos přijde zlomový rok a věci se obrátí? A o čem chce točit v dalších letech?