Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě

Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě Zdroj: ČTK

Babiš hovoří o spiknutí a politickém procesu proti němu, za své problémy si ale může sám

Některé rozhovory s Andrejem Babišem budou v budoucnosti zajímavým podkladem pro zkoumání v oboru psychologie. Premiér sice dokáže o některých tématech diskutovat věcně, ale okamžitě se změní v cholerického muže, když se začne hovořit o něm samotném a jeho problémech. Pak je to všechno spiknutí proti jeho osobě, politický proces, či kampaň a pokud jde o jeho rodinu, hovoří o hyenismu a prasárnách. Je ale zřejmé, že za problémy, s kterými se předseda vlády potýká, si může především on sám.

V konfrontačním duchu se nesl i sobotní rozhovor deníku MF Dnes, který patří holdingu Agrofert, ve kterém se ho redaktor ptal na to, co říká tomu, že možná bude obžalován v kauze Čapí hnízdo. Premiér jako vždy několikrát „vypěnil“, jeho argumenty ovšem nebyly dostatečně relevantní. Podívejme se, co říká (jako obviněný se může bránit podle zákonů jakýmkoli způsobem), co je realita a proč si za problémy může on sám.

Andrej Babiš: „Já vám říkám, že je celá kauza Čapí hnízdo nesmyl. Já jsem nic neudělal, není to žádný podvod, nebyla korupce. Peníze přišly z Evropy a moje bývalá firma je vrátila, i když na to měla nárok. Takže tam není vůbec nic. Slouží to lidem, všichni to znají, nikdo z toho neměl žádný profit, nebyla tam korupce. Tak na základě čeho jsem stíhán?“ Skutečnost: Na základě vyšetřování policie i zjištění některých evropských orgánů, že dotace nebyla přidělena podle příslušných předpisů a že na ní nebyl nárok. Rozhodnout musí soud. Ostatně, proč vlastně byla dotace vrácena, když je naprosto všechno v pořádku?

Andrej Babiš: „Tady byl lex Babiš, zákon namířený proti Babišovi. Já postupoval podle lex Babiš. Odešel jsem z firmy ještě předtím, než jsem se stal ministrem financí. Potom jsem firmu vložil do svěřenského fondu… Postupoval jsem podle českých zákonů, podle práva. Nemám na firmu žádný vliv. Těmto lidem se nepodařilo mě odstranit v české politice, tak to zkoušejí přes Evropský parlament… Žádný střet zájmů nemám.“ Skutečnost: Ano, současný premiér v tomto případě udělal to, co musel. Ani sám ale nemůže věřit tomu, že nemá žádný vliv na svoje bývalé firmy. Ten vliv může být přímý i nepřímý přes další osoby. Představa, že by neměl v tomto směru žádný vliv, nemá logiku. Tak věci nefungují. I kdybychom panu Babišovi věřili, je zřejmé, že bude vždy podezírán ze střetu zájmů. Není to nic, nad čím by se měl rozčilovat.

Andrej Babiš: „Protikorupční hnutí ANO vzniklo proto, že to tady léta rozkrádali, dělali tunely a pro lidi neudělali pořádného nic.“ Skutečnost: Premiér má pravdu v tom, že zejména někteří členové a příznivci dlouho vládnoucích stran, jako jsou ODS a ČSSD, se v minulosti zapletli do mnoha korupčních skandálů. V Česku docházelo v jejich případě k rozkrádání a tunelování. Výsledek toho jsme viděli v několika minulých volbách. Jenže podobně se projevují i někteří stoupenci hnutí ANO. Potvrzují to poslední případy z Brna či podivné smlouvy na středočeském hejtmanství. V čem je tedy hnutí ANO dnes protikorupční?

Andrej Babiš: „Nerezignoval bych, protože od začátku tvrdím, že je to politický proces. Že kdybych nebyl v politice, tak nikdo o Čapím hnízdě neslyšel. Na mě se stále organizují nějaké aféry, které se někdo snaží tvořit z minulosti… Považuji za absolutní skandál, že ještě obvinili moji manželku a moji rodinu. Je to neuvěřitelná prasárna.“ Skutečnost: Zkoumání přidělování dotací není politický proces, ale je to důsledek zcela nesmyslné a nepřehledné situace v této oblasti, protože dotace jsou někdy zneužívány u nás i jinde v Evropě. Premiér se také před lety propojil s elitním vyšetřovatelem Robertem Šlachtou, který společně se státním zástupcem Ivo Ištvanem přispěl v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Ani po dlouhých šesti letech neznáme žádný jednoznačný výsledek tohoto „převratu“. Dá se to označit za politický proces, ale Andrej Babiš k tomu mlčel, protože se mu to tehdy hodilo. Dnes si sám stěžuje.

Je pravda, že pro některé české politické strany a média je program „AntiBabiš“ vlajkovou lodí, ale o reálné účinnosti tohoto postupu na voliče se dá zatím s úspěchem pochybovat. To ovšem neznamená, že premiér Andrej Babiš si za své problémy nemůže sám. Ostatně nic jiného se nedalo ani čekat, protože propojení ekonomické, politické a společenské moci vždy vyvolává oprávněné otázky a vede ke konfrontaci. Na druhou stranu je Babiš před zákonem nadále nevinný a rozseknout to může pouze justice. Bohužel toho se tak brzy nedočkáme. Slova o spiknutí, politických procesech a prasárnách proto uslyšíme dál.