Vitězná fotografie kláštera Mont-Saint-Michel za rok 2108

Vitězná fotografie kláštera Mont-Saint-Michel za rok 2108 Zdroj: Skypixel / Deryk_Baumgärtner

Nejlepší fotografie z dronů za rok 2018
Nejlepší fotografie z dronů za rok 2018
Nejlepší fotografie z dronů za rok 2018
Nejlepší fotografie z dronů za rok 2018
Nejlepší fotografie z dronů za rok 2018
25
Fotogalerie

Nadpozemsky krásné fotky: 25 nejlepších snímků roku 2018 vyfocených pomocí dronů

Každý rok největší světová online komunita Skypixel sdružující více než 12 milionů nadšenců do letecké fotografie posuzuje tisíce nejlepších fotografií Země z ptačí perspektivy pořízených drony.

Ty nejúžasnější odměňuje skvělými cenami. Letošní vítěz Deryk Baumgärtner získal za svoji skoro až pohádkovou fotku kláštera Mont-Saint-Michel špičkovou fotografickou výbavu v hodnotě 12 090 dolarů. Soutěží se ve čtyřech kategoriích: Příroda, Zábava, Architektura a Sport.

Německý fotograf se do soutěže přihlásil poprvé, přestože se o letecké fotografie zajímá už řadu let. „Letecké snímkování mě zajímá už od roku 2013, kdy přišel na trh první dron DJI Phantom. Dnes vlastním DJI Mavic Pro 1 a jsem velmi spokojen s jeho kompaktní velikostí, díky které se s ním snadno cestuje,“ říká o svých fotografiích Deryk Baumgärtner.

Klášter Mont-Saint-Michel je po Paříži druhým nejnavštěvovanějším místem Francie, bývá označován jako osmý div světa. Každý rok se jeho magickým kouzlem nechá očarovat až 3,5 milionu návštěvníků. Však se také komplex klášterních staveb nazývá La Merveille (Zázrak). Klášter, který obemyká 80 metrů vysokou žulovou horu na ostrově Mont-Saint-Michel je spojnicí mezi nebem a zemí, nebo spíše mořem.

V době nejvyššího přílivu je jím hora kompletně obklopena. Výše přílivu dosahuje až 15 metrů, při odlivu se odhalí mořské dno do vzdálenosti až 15 kilometrů od pobřeží. Poutníky i turisty zbožňovaný ostrůvek, dnes spíš už poloostrůvek (od roku 1879 je s pevninou spojen náspem a od roku 2014 ocelovo-dřevěným mostem pro pěší), si nárokuje jak Bretaň, tak Normandie. Oficiálně ale patří k Normandii, tyto dva francouzské regiony odpradávna rozděluje řeka Couesnon. Ostrov, zátoka i klášter jsou od roku 1979 zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Tříposchoďový klášter vás drapne a přenese v čase. Z jeho křivolakých uliček s domky, u kterých dodnes kvetou zahrádky, které zásobovaly mnichy, je to do středověku jen krůček.

Mount-Saint-Michel vypadá nadpozemsky sám o sobě. Fotograf Deryk Baumgärtner ale vygradoval jeho dech beroucí krásu až k výšinám. Neméně krásné jsou i další fotografie ze soutěže Skypixel.

V naší galerii si prohlédněte ty nejlepší za rok 2018: