Americký fotograf zavítal i do Karlových Varů.

Americký fotograf zavítal i do Karlových Varů. Zdroj: Instagram Marka Susiny

Fotografie Prahy z 50. let.
Fotografie Prahy z 50. let.
Fotografie Prahy z 50. let.
Fotografie Prahy z 50. let.
Fotografie Prahy z 50. let.
19
Fotogalerie

Takhle jsme žili v 50. letech: Zapomenuté Československo očima amerického vojáka

Chicagský advokát Mark Susina sdílel na Instagramu kouzelné fotografie Prahy, které pořídil v roce 1957 jeho otec. Ten sloužil v armádě v sousedním Německu a v Praze strávil pár dní na dovolené. Některé z fotografií byly vystaveny v jejich domě, zbytek našel v krabici na půdě. Markův otec sice nikdy nebyl profesionálním fotografem, díky těmto snímkům ale vyhrál armádní fotografickou soutěž a v soutěži všech ozbrojených složek skončil na 2. místě.

Mark Susina se nejlepší fotografie svého otce — které vznikly v roce 1957 a zachycují všední každodenní život Pražanů — rozhodl nascanovat a zveřejnit na svém účtu. Prohlédnout si je můžete v naší galerii.

Co se dělo v Československu v 50. letech?

V padesátých letech v Československu pozvolna docházelo k militarizaci průmyslu a upřednostňování jeho těžších odvětví. Na vzestupu jsou železárny, petrochemické závody, rozvíjí se těžba uhlí na Ostravsku i uranu v Jáchymově. Tato úzká profilace má dopad na snížení produkce spotřebního zboží. Český venkov prochází združstevňováním. Zahraniční politika se zužuje na spolupráci se Sovětským svazem.

Vedle československé vlajky vlaje většinou i sovětská, československou hymnu rovněž doprovází sovětská. Nepřátele hledají komunisté všude, dokonce i ve vlastních řadách. V roce 1952 je popraveno několik čelních představitelů strany, v čele s generálním tajemníkem ÚV KSČ Rudolfem Slánským. V březnu roku 1953 umírají Stalin a Gottwald a nastává první společenská krize.

Výrazným mezníkem 50. let je XX. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu a Chruščovovo odhalení kultu osobnosti J. V. Stalina. Společnost v Československu se opět propadá do krize. Iluze se pod tíhou reality bortí. Spisovatelé, studenti a odboráři se snaží vyjednat librálnější podmínky. Umírá prezident Antonín Zápotocký. Jeho následovník Antonín Novotný ale bere otěže zpět pevně do rukou. Zahajuje kampaň proti revizionismu a veškeré naděje tak pohřbí. V roce 1960 vyhlásí, že byl vybudován socialismus. Republika se přejmenuje a dál šedne.

Co konkrétně se stalo v roce 1957?

- Hranice důchodového věku byla stanovena na 60 let pro muže a 55 let pro ženy.

- Začala se budovat tramvajová trať z Litvínova do Mostu.

- Proběhlo první losování Sportky.

- Vyšlo první číslo časopisu ABC.

- Začal se vyrábět nákladní automobil Tatra 141.

- Při akci Veřejné bezpečnosti v pražské vinárně Mánes bylo zadrženo asi 30 osob tančících rokenrol. Pět z nich bylo pak odsouzeno k trestu odnětí svobody na 10–20 měsíců.

- Zemřel prezident Antonín Zápotocký, nahradil ho Antonín Novotný.

- V severních Čechách byl poprvé po téměř 400 letech zaznamenán výskyt losa v českých zemích.

(Informace z Wikipedie.)

Krásné fotografie Prahy z roku 1957 si můžete prohlédnout ve fotogalerii.