Fotogalerie

Zpět na článek

Takhle jsme žili v 50. letech: Zapomenuté Československo očima amerického vojáka

17 komentářů

Uživatel_6202245
Len malá poznámočka . Kto nás v roku 1945 ( ČSR ) vymenil za korisť zo západnej časti porazeného Nemecka so Stalinom a kto " vstýčil" Železnú oponu ? Správne, naši dnešní spojenci : GB, Francúzsko a USA !
Michaela Hronova
Některé snímky jsou z kolonády v Karlových Varech, konkrétně úvodní obrázek a snímky 13, 15 a možná i 18 Jinak ve Varech to byl díky lázeňským turistům stále malý "Západ", ale kdo tu dobu nezažil, tak si to asi nedokáže představit.
Alois Rudý
V USA v té době ženy neměly volební právo, černoši byli ještě černochy a nesměli do společných prostor s bělochy, v zemi vládla mafie a přestřelky na ulici byla běžná událost.....,..🤣
Jóža Oltec
@Alois Rudý Ale zato nejvíc graduantů Whataboutismu bylo v zaprděném ČSSR, včetně tvé celé poťapané rodiny.
Uživatel_5902514
Američané ve 2. polovině 50. let do Prahy a Československa jezdili. Nevím, jak moc to bylo obvyklé, ale nebylo to úplně výjimečné. Můj strýc měl svatbu v roce 1958 a z USA přijel strýc jeho nastávající manželky a přivezl si s sebou ještě dva kamarády Američany. Zajímavé je, že můj strýc byl tehdy armádním důstojníkem. Návštěva pro něj neměla žádné důsledky a nikdo mu ji nevytýkal. Z armády byl vyhozen až po roce 1968 pro nesouhlas se vstupem vojsk.
Peter Hosek
Kolik z vas, kteří zde přispíváte, si pamatujete na bodový systém a tak zvané šatenky? Pokud si to nepamatujete, nemáme se zde o čem bavit. Mimo jiné, ten článek o americkém vojakovy, ktery navštívil v tech letech Prahu, nezní věrohodné. Ročnik 42.
kovar3
@Peter Hosek Lístky skončily v 53roce zároveň s měnou peněz ,,,táta přinesl z výměny 188korun a stačili nám do konce měsíce ,,,potom nosil výplatu asi 1200kč měl dobrou práci,,a peníze normálně stačili ,,rohlík 0.20 ,,polévka 080-1kč ,,,já jsem si vydělával v šedesátých letech 1800kč a žil si jako král - denně chodil do hospody ,stravoval jsem se výhradně v restauracích , kouřil dvacet cigaret ,,,a to jsem byl šofér u ČSAD,,,zlata léta ,,šedesátá !!!
Petr Lorenc
Zajímavé:
1) že svého vojáka pustila US Army na výlet za hranici dotyku s nepřítelem
2) že dostal pro tento účel od čsl. státu vízum.
Kdyby to tehdy bylo běžně možné, nepochybuji, že by se jich tu o víkendech motalo patřičně víc…
Anonym
@Petr Lorenc Samozrejme je to hlúposť a klamstvo !
onkk
... pravil inteligentní a pravdomluvný @Anonym!