Video placeholde

Cílek: Nebude jídlo a naše děti se budou mít hůř než my. Musíme se uskromnit, většinu bude třeba donutit

Nejsem prorok, ale odpovídám upřímně, moje předpověď je realistická, říká geolog a klimatolog Václav Cílek. Změnám klimatu se věnuje už desítky let a teď už je podle něj situace opravdu vážná. To, že jí lidé odmítají uvěřit, má kořeny v psychologii. Cílek tvrdí, že lidé by se měli uskromnit. Zároveň ale příliš nevěří, že se něco podstatného změní, a budoucnost nevidí růžově.

Naše děti se budou mít hůř než my, odpovídá s jistotou Václav Cílek. Kvůli změnám klimatu nebude některé jídlo, ceny porostou a s nimi poroste i nespokojenost mladých. Cílek tvrdí, že přijde světová revoluce jako reakce na nečinnost vlád. Společnost se bude stále víc polarizovat, a to generačně. Lidé by se měli naučit držet pospolu a naslouchat si, dodává. Zároveň ale připouští, že to je naivní.

Greta Thurnbergová má pravdu, dotkla se naší kolektivní duše, strachu a agresivity v lidech, říká Cílek. Přirovnává ji k Johance z Arku, funguje podle něj jako médium. Doba strašení lidí ale podle něj pominula a je nutné přijít s pozitivním programem. Radikalizují se prý totiž i rozumní lidé.

Cílek vidí jedno z řešení situace v uskromnění se. Dobrovolně k němu míří jen pár procent lidí, zbytek podle něj nebude mít na výběr. Mohli bychom například připlácet za vodu nebo energii, kterou spotřebujeme nad určitou základní mez dostupnou všem stejně. Ve hře by ale měly být i daně a třeba omezení létání.

Jakou roli dnes hraje globalizace a proč tak bezhlavě míříme k propojení světa? Jaké dopady to na nás má? Jakou roli hraje odcizení člověka od přírody? A v čem je Václav Cílek do budoucnosti optimistický?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>