Video placeholde

Nebude voda ani potraviny, Česko se mění v poušť a bude to určitě horší, máme už jen roky, varuje zemědělec

Už je hodina dvanáctá, od bodu zlomu jsme kousek. Zemědělec Daniel Pitek tvrdí, že se v Česku hospodaří úplně blbě. Na někde i stohektarových polích, s velkými stroji a chemií, bez navracení organické hmoty do půdy a krajinných prvku. To ještě výrazně zhoršuje projevy klimatické změny. Situaci zhoršují i dotace, politici přitom věc neřeší. Jde jim totiž o vlastní zisky.

Česku reálně hrozí, že kromě vody bude taky zásadní nedostatek potravin. Velký pokles produkce už vidíme teď. Ceny pak výrazně porostou, jako to vidíme teď u brambor. Pitek tvrdí, že země se už teď mění na poušť a v některých regionech je půda mrtvá, bude to přitom ještě horší. V minulých dnech sice pršelo, ale to je prý jako když vás z infarktu dostane záchranka. Zachrání život, ale nemoc trvá.

Pitek popisuje svoje zkušenosti s extrémním suchem i raketovým zdražováním sena, které prostě loni najednou nebylo. Českému zemědělství se podle něj stane to, co se stalo v lesích. Nikdo neřešil smrkové monokultury a teď jsou lesy suché, stávají se lehkou potravou pro kůrovce a trh se dřevem se zhroutil. Je tam vůbec největší ekologická katastrofa v historii. V zemědělství k tomu chybí kousíček, jen roky.

Plány vlády jsou podle Pitka jen fíkový list, je to prostě špatně. Premiér Babiš je prý na zemědělském byznysu závislý a jde mu jen o vlastní zisky, není ale sám. Politici si nechtějí připustit hrozbu, které čelíme, a zajímá je jen byznys. Pitek přitom míní, že půda už za 10 let vůbec nemusí být plodná, pak se můžeme rozloučit i s potravinovou soběstačností. Můžou přijít nepokoje, revoluce, války, prostě boj o poslední plodnou půdu.

Co by se muselo v českém zemědělství změnit, abychom se vyhnuli těm nejčernějším scénářům? Jde to ještě vůbec? Jaký vliv má dědictví komunismu na to, jak se v Česku hospodaří? A je skutečně možné, že Česku dojde voda i základní potraviny?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>