Video placeholde

Ondřej Neff: Migrace je nezastavitelná a šaría bude nutnost, uvidíte do 15 let. Grety se nebojím, je mi jí líto

Spisovatel a publicista Ondřej Neff je naprostý technooptimista. Vybočuje tím z řady. Vadí mu klimatické šílenství, i když přiznává, že má taky pozitivní dopady. Mladé aktivistky Grety Thurnbergové se nebojí, ale vadí mu, že jí manipulují. Kdo teď nešíří apokalyptické vize, je podle něj z diskurzu vyřazen. Zároveň ale říká, že migraci nejde zastavit a že tu brzy budeme žít jako v Blade Runnerovi. To je prý realistický odhad.

Neff tvrdí, že teď jsou v módě hrůzné vidiny budoucnosti. Jsme podle něj ve fázi ideologického třeštění a klimatické hysterie. Lidi si všimli, že je životní prostředí ohrožené, ale nehledají racionální řešení. Neff mluví o ekologismu, který mu připomíná náboženství a nenabízí pozitivní řešení. Gretu Thurnbergovou podle něj vodí po světě jako cvičeného medvěda a hučí jí do hlavy, co má říkat. Prý se jí ale nebojí.

Tlak na výrobu elektromobilů bude mít podle Neffa devastující ekonomické důsledky. Jde prý o podřezávání větve pod vlastním zadkem, protože elektromobily jsou prakticky nepoužitelné. Mluví o bombách na 4 kolech a nikdo neví, co se bude dít, až se víc rozšíří.

 

Neff říká, že i v souvislosti s klimatem bude migrace nezastavitelná. Budeme podle něj žít jako ve filmu Blade Runner, kde je společnost výrazně rozdělená na chudé a bohaté. Bojí se fašistických sil, které budou těžit z nespokojenosti. 21. století prý bude plné problémů a sociálního pnutí. Ohrazuje se proti tomu, že by i on šířil apokalyptickou vizi. Je to prý realita.

Proč se v souvislosti s elektromobily bojí Ondřej Neff havárií a požárů? V čem je Greta Thurnbergová čistá duše a jak je zneužívaná? Jak naši společnost změní migrace? A proč bude právo šaría nutnost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>