Video placeholde

Kozma: Poslední prohra byla poučením, dostal jsem takovou nakládačku, že se mi tři týdny motala hlava

Kdyby přišla nabídka z UFC, rozhodoval bych se, říká MMA zápasník David Kozma s tím, že bojovat v nejslavnější soutěži světa není jeho snem. Coby nejdéle vládnoucí šampion velterové váhy v Oktagonu je spokojený. Před sebou má milionový souboj, ke kterému nastoupí 20. května v pražské O2 areně. Pevně věří, že z největšího evropského turnaje vyjde jako vítěz, protože v živé paměti má ještě loňskou „nakládačku“, při níž dostal takové údery do hlavy, že se mu ještě tři týdny po zápase motala. Na francouzského soupeře trénuje s Patrikem Kinclem. Toho čeká po pěti letech zúčtování s Karlosem Vémolou. „Asi jsem se nikdy netěšil víc na nějaký zápas než na tenhle. Jsem rád, že zápasím před nimi, že to ještě uvidím,“ plánuje Kozma.

Jako dítě nebyl David Kozma zrovna průbojný, stál spíš stranou a moc se neprojevoval. „Byl bych asi terčem šikany, takže mě rodiče dali na judo, abych se když tak ubránil, a to se povedlo. Šikanovaný jsem nikdy nebyl, starší si na mě nedovolovali, protože věděli, že něco umím,“ popisuje, co ho v šesti letech přivedlo na tatami a před nedávnem motivovalo stát se tváří kampaně Sportem proti šikaně. Kimono, které nesnáší, protože mu nesedí, pak oblékal dalších deset let. Přestal, když se v judu změnila pravidla a jeho vítězný chvat, kterým dostával své protivníky na lopatky, byl zakázaný. Tehdy se začal zajímat o MMA, ve kterém dosáhl i díky takedownu na titul ve váhové kategorii do 77 kil.

S podmetem chce vyhrát i čtvrtfinále Tipsport Gamechanger, ve kterém předposlední květnovou sobotu nastoupí proti Francouzovi Alexovi Lohoré. „Je vyšší než já, takže by se mi mělo ho dobře házet na zem,“ prozrazuje taktiku, s níž půjde do klece. Trénuje ji šest dní v týdnu dvakrát denně. „Vždycky máme v Primmatu, mém domovském gymu, ranní trénink. V devět hodin komplexní MMA a potom odpoledne jezdím na sparingy někam do jiných týmů, třeba za Kinclem. Prostě obíhám Prahu a objíždím to různě, abych taky trošku měnil soupeře, abych nebyl pořád se stejnými zápasníky,“ přibližuje svůj aktuální režim. Nejlíp přitom regeneruje na pohovce. „Moc neřeším masáže, sauny, vířivky a tyhle věci, mám nejradši prostě nedělat nic, lehnout si doma na gauč, pustit si televizi a fakt nic nedělat,“ přiznává.

Pohodu měl podle svých slov i předtím, než se stal profesionálním sportovcem. „Hlídal jsem asi pět let barák takové bohatší rodině a ta práce vypadala tak, že jsem tam spal a koukal se na filmy, takže jsem jako moc dobrý noční hlídač nebyl,“ dělá si ze sebe legraci. S nadhledem přistupuje i k případným zraněním. Klepe, že doteď se mu spíš vyhýbala. „Stres nemám, protože to nějak neovlivním. Ten stres tomu nepomůže, strašně bych nechtěl, aby to přišlo, takže na sebe prostě dávám pozor, ale jestli to přijde, tak to prostě přijde. Nemůžu nic nedělat, nemůžu sedět doma jenom proto, aby se nezranil, to bych asi zápas prohrál, takže musím trénovat a snad to nepřijde,“ má jasno.

Jsou jeho rodiče rádi, že ho přivedli na dráhu profesionálního zápasníka? Jak se mu trénuje v Polsku? Komu fandí v nejočekávanějším zápase domácí scény o krále střední váhy? Nebo kolik si vydělává? Na tyto a další otázky odpovídal David Kozma, profesionální MMA zápasník organizace Oktagon.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>