Video placeholde

Novotný: Mám fackovací seznam politiků, potřebujeme emancipaci mužů, někteří lidé v Survivoru mě sr*li

„Chlapi přestali být dost výrazně chlapi, stali se metrosexuály. Je důležitější, jestli máš správně vlnu, jaké máš boty, nebo nedejbože kabelku, než jaký opravdu jsi,“ myslí si Ondřej Novotný. On sám je podle svých slov fanouškem dobrodružství, který nenávidí NE a když se mu něco nelíbí, tak to řekne. I díky tomu moderoval tři řady jedné z nejdrsnějších reality show na světě a ze zápasů MMA udělal společenskou událost, které z prvních řad sice pořád přihlíží jedna sebranka, protože bojové sporty lidi „z odvrácené strany měsíce“ přitahují, ale do těch dalších usedají rodiny s dětmi. Argumentaci, že malí diváci by v hledišti sedět neměli, protože jde o násilí, považuje za hloupou. Místem, kde se vytrácí respekt a základní životní hodnoty, totiž není oktagon, ale západní svět.  

„Náš svět je naplněn kluky, kteří primárně začínali s bojovými sporty, protože je někdo buď šikanoval, nebo byli z rozvrácených rodin, někdo na ně byl zlý, tak se chtěli naučit bránit, a tak dál. Postupem času se ale v tom kolečku vzorec zopakoval, protože: ‚Kdo potřebuje zlé kluky?‘ Mafiáni, aby je bránili, ochranka atd. A tam se spousta kluků kvůli fyzickým dispozicím a kvůli tomu, jaký ten sport je, dostane, ať už na tu dobrou, nebo špatnou stranu. Tak to je, bude, bylo,“ říká Ondřej Novotný, promotér a spoluvlastník organizace Oktagon MMA. Ten se o bojové sporty začal intenzivněji zajímat v roce 1999. Tehdy se také seznámil s Ivo Rittigem, kontroverzním podnikatelem a pořadatelem největších turnajů se zajímavými zahraničními kontakty, který na rozdíl od jiný „vždycky splnil všechny svoje závazky, nikdy nelhal a na podání ruky všechno platilo.“

„Dneska se to mění, protože tou popularitou to dělá spousta, řekněme, ‚hezkých dětí z hezkých rodin‘, protože jsme z toho udělali něco, co je sexy a co se stává být normální, ale zatím žijeme pořád v době, kdy ti dospělí bojovníci vyrůstali ve světě, který neuznával bojové sporty napříč Evropou a celým světem,“ srovnává Novotný současný stav s dobami, kdy bojovníci kromě svých protivníků nezřídka čelili také nadávkám do „vypatlanců, skinheadů nebo agresorů“. S předsudky se setkává i dnes, ale není výjimkou, že z největších odpůrců se po zápase stávají největší fanoušci.

Kdo nezažil, nepochopí, platí i o reality show Survivor, která se prezentuje přívlastkem „nejdrsnější“ a kterou Novotný moderoval. Na ostrově strávil 82 dní, přičemž posledních dvacet bylo pekelných. „Tam tě každá otázka už zabíjí, každá činnost, už nejsi schopný jít běhat, cvičit. Vždycky to říkám na začátku reality show tomu nezkušenému štábu: ‚Každé procento energie, které ušetříte, se bude na konci počítat, věřte tomu.‘ A taky že to tak je. Z lidí se stávají zombíci a je to vysilující, jak pro soutěžící, tak pro štáb. Mám nějakou zkušenost a vím, jak uchránit sám sebe, protože když jsme přijeli z prvního Survivoru, tak jste všichni byli tři měsíce opravdu na psychologa,“ popisuje náročnost soutěže, jejímž spravedlivým průvodcem se snaží být. Zároveň ale připouští, že má dny, kdy by některé soutěžící „zabil na teď a necítil se vinen.“

Na to, komu by dal výchovnou facku, proč je pravdoláskařství ztráta času, co pro něj znamenají peníze a kolik bojovníkům platí nebo co bylo klíčové pro současný úspěch Oktagonu MMA, odpovídal v Prostoru X jeho spoluvlastník, moderátor a promotér Ondřej Novotný.