Video placeholde

Tomáš Zástěra o náročnosti soutěže Survivor: Zhubl jsem 8 kilo, nemohli jsme spát, je to katalyzátor vztahů

Dvě lžíce vařené rýže a půlka kokosu, tak vypadal standardní jídelníček moderátora Tomáše Zástěry v reality show Survivor. Dominikánskou republiku, kde se česko-slovenská verze populárního globálního formátu natáčí, opouštěl o osm kilo lehčí, s ulomeným zubem a podezřením na prasklý meniskus. Nabídku stát se jedním ze soutěžících a čelit nadměrné psychické i fyzické zátěži přitom přijal, aby vystoupil z komfortní zóny. V tomhle ohledu splnila účast jeho očekávání. A vytržený ze své rutiny zůstává i po návratu domů. Pětatřicet dní v soutěži stačilo nato, aby se jeho jméno dostalo mezi nejvyhledávanější hesla českého internetu a z pasivního uživatele Instagramu se stal influencer.

„Survivor je katalyzátor,“ říká moderátor Tomáš Zástěra o soutěži, která bývá označována jako jedna z nedrsnějších reality show a ze které musel ze zdravotních důvodů odstoupit. S každým dalším dnem se umocňuje nejen vypětí fyzických sil, jemuž jsou hladovějící a sluncem umoření soutěžící vystavováni v soubojích, ve kterých mohou získat větší množství jídla nebo být jinak zvýhodněni, ale roste i psychická únava.

„To, co trvá v běžném životě, třeba ve vztahu, roky a měsíce, než si lidi začnou lézt na nervy a pak se rozejdou, tak tady to funguje během dnů a týdnů. To znamená, že každý člověk, který má nějaký manýr, ať je to nějaké chování, nebo chrápání v noci, nebo nelogické uvažování, nebo změna nálad, tak tě najednou začne během dnů štvát. Ale ty nemůžeš odejít na půl dne pryč, to prostě nejde, takže s tím musíš fungovat a samozřejmě nacházíš si lidi, kteří jsou ti blízcí humorem, smyslem pro stejný styl života, takže si najdeš přátelství velmi rychle. A najednou zjistíš naopak, který lidi jsou tam pro tebe zbytný,“ přibližuje sociální experiment, jehož se stal dobrovolným účastníkem a který se podepsal i na něm. O tom, že se nejedná o žádnou hru před kamerami, která končí s jejich vypnutím, kdy se všichni sbalí a odjíždí odpočívat na hotel, nikoho přesvědčovat nehodlá. Ve svých dvaačtyřiceti letech dospěl k názoru, že nevěřící stejně neuvěří.

Účast v reality show televize Nova nebyla pro Zástěru jen strádáním, ale i ziskem – přesně 113 tisíc sledujících na Instagramu. „Kolegyně Zorka způsobila neuvěřitelný boom mého Instagramu, já jsem se tomu vyhýbal jako čert kříži, nechtěl jsem být influencer, bralo mi to čas a energii a najednou se vrátím tady s tím číslem,“ přiznává moderátor, který před odletem do džungle bezelstně svěřil správu svého profilu na sociální síti kolegyni z rádia Evropa 2 Zorce Hejdové, se kterou uvádí Odpolední show. A ta se „kolegiálně“ postarala, a i díky jejímu vtipnému glosování Zástěrova popularita rostla. „Když jsem se na to díval poprvé, byl jsem v šoku, bylo to hrozně vtipné,“ směje se Zástěra a dodává: „Nechtěl jsem, aby mě stavěla do světla nějakého hrdiny. I když je to náročná soutěž, je to pořád jenom reality show a pořád je to běhání přes prolézačky.“

Jak se na reality show připravoval, proč měl oproti ostatním soutěžícím výhodu, jak vypadala hygiena na ostrově, co se za poslední dva roky naučil a čím vším si v rozhlasovém éteru prošel, prozradil Tomáš Zástěra v Prostoru X.