Video placeholde

Jsem připravený zemřít. Jiří Procházka o životním zápase, hledání cesty k mistrovství i očistné síle vodky

Být připravený zemřít, s tím by měl vstupovat do klece každý bojovník. Pokud to nedělá, „bude šulit sám sebe i diváky,“ myslí si Jiří Procházka, který patří v MMA ke světové špičce a 11. června v Singapuru může dosáhnout na triumf nejvyšší – vybojovat pás šampiona v polotěžké váze v nejprestižnější světové organizaci UFC. „Je to titulový zápas, určitě kolem něj budou větší očekávání a všechny tady ty věci, ale každý zápas je titulový. V každém zápase jde o všechno,“ říká s tím, že touha být nejlepším rváčem je mu vlastní a postupně narůstala. Když nenašel přemožitele ve vesnici, hledal ho ve městě, pak na celostátní úrovni a za pět týdnů se utká s dosavadním šampionem, Brazilcem Gloverem Teixeirou.

Na cestu profesionálního bojovníka nastoupil Jiří Procházka před jedenácti lety a od té doby po ní kráčí krok za krokem. „Bojová umění krásně formují charakter člověka, když u nich vydrží. Člověk s nečistými úmysly u těch bojových sportů prostě nevydrží,“ konstatuje a dodává, že kromě nich jeho osobnost utvářely i další události. Mezi ty nejzásadnější patří smrt otce. „Hledal jsem nějakou svou vlastní identitu, kdo jsem já, to už zachází do duchovna a psychologie tyhle věci, pak mysl, co je mysl, meditace, všechno to navazuje pěkně na sebe,“ popisuje, co ho přimělo se zabývat nejen fyzickým rozvojem, ale i tím duchovním. Postupem času dokázal oboje propojit a využít ve svůj prospěch.

„Už jenom to, že mám mít nějaký váhový limit a do týdne před zápasem se mi furt udržuje váha kolem 98 kilo. Jakmile padne tahle chvilka, už cítím veškeré koncentrování pozornosti na ten jeden moment, všechno kolem toho rezonuje a moje tělo mi jasně dá najevo, že se blíží vážení, blíží se střet se soupeřem. Všechno se v něm uspořádá a přeskládá tak, aby to byla dokonalá zbraň,“ popisuje Procházka moment, kdy osciluje mezi připraveností a nervozitou a přirozeně hubne na požadovanou váhu, která v jeho kategorii nesmí překročit 93 kilogramů. Jakmile proběhne vážení, tělo zase samo nabere.

Kontrolu nad sebou samým neztrácí ani pod vlivem alkoholu, který pro něj příležitostně, ale spolehlivě funguje jako mentální reset.  „Spousta lidí zná, jak si starší lidé dávají denně na zdraví panáka slivovice. Já si nedávám každý den, já to nakumuluju všechno do jednoho víkendu a pak můžu mít čistou hlavu,“ přiznává se smíchem a netají se tím, že v takovém případě nedá dopustit na vodku.

Jak se připravuje na životní souboj? Bojí se zranění? Jak funguje před zápasem se svým týmem? S jakými emocemi nastupuje do klece? A o čem je jeho nový dokument Cesta bojovníka, který je od 4. května k vidění na Voyo.cz? O tom všem mluvil zápasník MMA Jiří Procházka v Prostoru X.