Video placeholde

Chci změnit český pop. Jiří Burian otevřeně o meditaci, vážné nemoci i nenávisti proti Kapitánovi Demo

Miluje svoji práci a celý ten proces tvorby hudby, poslední dobou si toho ale na sebe naložil až moc. Jiří Burian koncertuje jako Kapitán Demo, připravuje jeho novou desku, ale taky pracuje na soundtracku k další sérii seriálu Lajna. Nedávno přitom vydal po řadě let nové album se skupinou Southpaw. Hodně mu pomáhá transcendentální meditace, se kterou začal relativně nedávno, po hodně nepříjemné životní etapě.

Burian skončil v nemocnici po borelióze a říká, že to bylo opravdu vážné a šlo mu i o život. Předtím dlouho žil místy docela divoce, včetně užívání drog i alkoholu. Sám to v rozhovoru popisuje jako etapu, na kterou není úplně pyšný, všechno si to prý vybíralo svou cenu. Dal se na transcendentální meditaci, která změnila jeho život. Líčí, jak s její pomocí člověk dosáhne stavu podobnému změněnému vědomí a jak mu pomáhá ve skládání hudby i v běžném životě. Meditaci by se podle něj měli učit už děti na základní škole.

Kapitán Demo je pro Buriana něco jako ventil. V jeho kůži si může dělat srandu z věcí kolem sebe, včetně drog a rapové kultury. Říká, že kokain je všude kolem nás, i proto ho s Kapitánem Demo zesměšňuje. Nenávist, která se na něj z rapové scény dřív navalila, ho ale překvapila. Popisuje taky energii z koncertů Kapitána Demo, která je prý unikátní a pro Buriana těžko nahraditelná. I když tvorba hitu od začátku je pořád víc. Českou popovou scénu teď chce posunout dopředu.

Proč se Burian vrátil po letech k Southpaw? Kdy se rozhodl, že bude hudebníkem? Proč je tvorba pro filmy někdy limitující? A jak dlouhá byla cesta, která ho dovedla až k meditaci? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>