Video placeholde

Stanjura: Lidi čekají těžké časy, ale nemůžeme pomoct všem. Fotky Schillerové budu řešit s právníky

Po dvou měsících od zvolení do funkce ministra financí má Zbyněk Stanjura jasno: "Čekají nás těžké časy." Těm, kterým bude nejhůř, je vláda připravena poskytnout pomoc, i ta má ale své limity, protože je na dluh. Všechno je na dluh. „Minus 280 miliard znamená, že si stát půjčí 280 miliard jenom v letošním roce. A díky inflaci dáme jen za úroky o pět miliard víc, než jsme čekali ještě v prosinci. Bude to skoro 50 miliard korun a nesplatíme ani korunu,“ vypočítává. S takovou bilancí lze dělat jediné, musí šetřit. Proto plánuje omezit národní investice, rušit agendy a s nimi i některé pracovní pozice. Ve svém rezortu už s tím začal, snížil počet tabulkových míst o 650 a zadal audit prověřující jeho činnost během předchozích tří let. Výsledek? Z okna vyhozené peníze daňových poplatníků.  

„Nestandardní platy, nestandardní výjimky ze vzdělání, nestandardní způsob řízení a produkty, které se pořídily, nejsou ani v majetku ministerstva financí,“ shrnuje Zbyněk Stanjura fatální pochybení, ke kterým na ministerstvu financí pod vedením Aleny Schillerové docházelo a která odhalil jím zadaný interní audit. Zároveň dodává, že nestandardní neznamená automaticky nezákonný, bez porady s právníky proto nechce dělat laciná politická gesta a vyzývat svou předchůdkyni k náhradě škod. Jeden účet by ale podle něj vystaven být měl, a to za služební cesty, na které vyrážela exministryně v době vrcholící podzimní kampaně zejména do svého volebního kraje. Ten by, pokud to na základě jeho podnětu k prošetření potvrdí Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, mělo zaplatit Hnutí ANO.

Za opodstatněné výdaje naopak považuje ty na boj s covidem. „Vynaložíme tolik peněz, kolik bude potřeba na to, abychom ochránili kapacitu nemocnic a zejména lůžek intenzivní péče. Máme nějaký předpoklad, a pokud by se bohužel ukázalo, že je potřeba víc peněz, tak se víc peněz prostě dá,“ říká rozhodně. Nezbytně nutné je podle něj také prosazení pandemického zákona. K tomu, že Senátem jeho návrh neprošel, přispěly podle něj senátní volby, které se budou konat letos na podzim. Někteří senátoři zkrátka upřednostnili svoji osobní kampaň a neměli pravdu.

Legitimní není ani myslet si, že se během čtyř let podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, taková tvrzení jsou nerealistická. „Mým cílem, a ten je ambicióznější než cíl programového prohlášení, je mít minus 150 miliard na konci 2025,“ upřesňuje. S celkovým zvyšováním daňového zatížení občanů přitom ve svých plánech nepočítá.

Co odhalil monitoring sociálních sítí ministerstva financí, jak lze dostát předvolebnímu koaličnímu závazku, že úsporná opatření na lidi nedopadnu, když vláda musí šetřit, kde se dá, a jestliže nejsou peníze v boji s covidem rozhodující, proč nebude stát dál proplácet PCR testy? I na tyto a další otázky odpovídal ministr financí Zbyněk Stanjura v Prostoru X.