Video placeholde

Su z Brna a Válkovi nerozumím, Babiš by byl dobrý prezident, klidně s ním pojedu karavanem, říká Schillerová

„Nechci použít slovo vydírání, to nemám ráda, ale pokud bychom měli být motivováni k tomu, abychom souhlasili s tím či oním zákonem a vyměnili to za post místopředsedy, tak to ani omylem,“ odmítá Alena Schillerová „kupčit“ s posledním volným křeslem ve vedení sněmovny, na které coby předsedkyně největšího opozičního klubu nominovala Karla Havlíčka, exministra průmyslu a obchodu a dopravy. Věří, že vládnoucí koalice návrh hnutí ANO akceptuje a obsazena budou i zbylá místa ve výborech, aby sněmovna byla opět kompletní. Nepřipouští ani diskuzi, že se hlasitou kritičkou Fialova kabinetu stala proto, aby umetla Andreji Babišovi cestu na Hrad. Podle ní by byl ale dobrým prezidentem, protože má tah na branku a obrovské kontakty v zahraničí, což se mimo jiné ukázalo, když bylo potřeba zajistit dýchací přístroje nebo vakcíny. „Pokud se rozhodne, tak s ním klidně budu jezdit v karavanu,“ říká trochu s nadsázkou bývalá ministryně financí Babišovy vlády.

V uplynulých čtyřech letech nevládla Alena Schillerová jen ministerstvu financí, ale i sociálním sítím. A zatímco správcovství státní poklady už předala svému nástupci, správcovství svých profilů má plně pod kontrolou. „Začaly jsme to dělat lehce provokativněji. Dneska mám obrovské množství sledujících, přitáhla jsem pozornost k agendě ministerstva financí, která je pro spoustu lidí trošku nesrozumitelná a nudná,“ pochvaluje si způsob, jakým dosud využívala Facebook, Instagram nebo Twitter ke komunikaci a plánuje v tom pokračovat.

„Moje agenda samozřejmě bude trošku jiná, bude trochu jinak zaměřená, protože jsme v opozici, ale pořád bude,“ předesílá s tím, že se svými fanoušky bude dál sdílet i fotky, které vyvolávaly zvýšený zájem nejen o náplň její práce, ale i o to, kdo ji fotí a kdo to platí. „Byli to zaměstnanci tiskového odboru, ale měli i smlouvu s hnutím ANO. Tzn. když jsme potom natáčeli, fotili v rámci kampaně, tak to bylo hrazeno z prostředků hnutí ANO,“ upřesňuje Schillerová rozsah a financování fotografických služeb Davida Konečného a Jakuba Šedivé, kteří resort opustili spolu s ní. Se Šedivým přitom spolupracuje dál.

Jasnou odpověď má i na nařčení z pokrytectví, které si vysloužila za své výhrady ke škrtů v sestavovanému rozpočtu. K těm nutí novou vládu stav, ve kterém zemi přebrala. „Bývalá opozice, dnešní vládní garnitury volala po mnohem větším deficitu, měla bych dneska bilion, kdybych je vyslyšela, jednou jsem to nechala spočítat,“ nepovažuje Schillerová rekordní schodek 376 miliard, se kterým ministerstvo předala, za neuvážený a dodává: „Nechtěla bych tu sedět jako bývalá ministryně financí a mít třeba o 100, 150, nebo 200 miliard menší schodek, protože spousta věcí nebyla jen covidová pomoc. Když jsou lidé víc nemocní, když vám zůstávají bez práce, tak prostě máte obrovský tlak na sociální věci.“

Jaký by měl podle ní být příští český prezident, co bylo hlavním důvodem, kvůli kterému se jednání o vyslovení důvěry vládě stalo nesnesitelně dlouhé, proč je špatná čeština Andreje Babiše v pořádku na rozdíl od brněnského hantecu ministra Válka nebo čím nový ministr financí znevážil práci finančních odborníků, odpovídala Alena Schillerová v Prostoru X.