Video placeholde

Plošné povinné očkování zrušíme, lockdown nebude ani s omikronem, říká příští ministr zdravotnictví Válek

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek /TOP 09/ má jasno o prvních krocích ve funkci. Chce zrušit plošné povinné očkování proti covid-19 pro lidi starší 60 let, argumenty detailně představuje v rozhovoru pro Prostor X. Zároveň chce revidovat platná opatření a některá nelogická zruší. Plánuje udělat kroky, které povedou k tomu, že praktici budou očkovat 100 tisíc lidí denně. Chce víc testovat, po Novém roce plánuje minimálně jedno kolo testování ve školách s třídenním rozestupem testů. Říká, že není zvyklý na neúspěch, proto věří, že se mu jeho plány povedou a budou stačit. Inspiraci hledá v Portugalsku.

Válek chce začít pracovat s protilátkami, respektive je chce zahrnout do strategie vlády. Ve hře by mohlo být i zjišťování protilátek u některých očkovaných, prozrazuje v rozhovoru. Zároveň by mohly být uznávány v rámci tzv. covid pasu, ale zřejmě pouze dočasně. Válek zdůrazňuje, že nejde o náhradu očkování. Detaily, včetně toho, kde by se lidé testovali a jak, prozradí na začátku ledna. Na očkování klade budoucí ministr dál hlavní důraz. Lockdown naopak dál vylučuje, i pokud přijde varianta omikron. Říká, že opatření, která plánuje se svým týmem „virtuálního Kochova institutu“, budou tak robustní, že nebude třeba.

Jakou roli bude hrát zjišťování protilátek? Jaká opatření by se mohla rušit? Plánuje vyměnit hlavní hygieničku? A jak zvládnou praktici očkovat 100 tisíc lidí denně? Dozvíte se v rozhovoru.