Video placeholde

Just: Babiš má velkou šanci být prezident, opozici si užije, Fialova vláda nemá nárok na dobu hájení

„Jakákoli vláda přicházející v jakékoli krizi může zapomenout na sto dní hájení,“ říká politolog Petr Just s tím, že v krátké historii České republiky měla podobně ztíženou situaci jen vláda Vladimíra Špidly, která nastupovala v roce 2002 v době ničivých povodní. Ta aktuálně se formující se navíc mohla připravit, protože od loňska fungoval Anticovid tým, který nejen připomínkoval tehdejší vládní politiku v oblasti zvládání pandemie, ale také nastiňoval její alternativy.  „Ale ono se samozřejmě jinak funguje v momentě, když jste jenom opozice a nenesete za svá rozhodnutí odpovědnost, a když vaše plány nejsou jenom na papíře, ale realizujete je a nesete za to odpovědnost.“ Takovou změnu v chování lze předpokládat i u Andreje Babiše. „Jemu možná role opozičního politika bude vzhledem k impulsivnosti, emotivnosti a vznětlivosti sedět líp a pak se mu budou samozřejmě i lépe nabírat body pro případnou kampaň v prezidentské volbě. Opoziční pole je vždycky mnohem lepší výchozí pozice.“ Jeho slova potvrzuje podbízivý projev ministerských kandidátů v interakci s prezidentem Zemanem. „Stálo by za to změnit rétoriku, nemusíme mít pocit, že jsou jeho podřízení.“

„Proticovidové aranžmá by bylo to nejmenší, co bych té situaci vytýkal. Pohovory jsou o to problematičtější, že přicházejí ve chvíli, kdy by se vláda měla co nejdříve ujmout moci a řešit krizovou situaci,“ netají se Petr Just svým nesouhlasem s průtahy doprovázejícími jmenování nových ministrů. A kritický je také k prezidentovým tendencím ovlivňovat volbu adeptů na ně. „Kompetenční žaloba by jednou provždy dala výklad ústavy, která neříká zcela jasně, jestli prezident má, nebo nemá právo odmítnout konkrétního kandidáta na ministra, takhle bychom měli výklad z pera Ústavního soudu, a i do budoucna by to pomohlo dalším premiérům,“ říká politolog a dodává, že bylo chybou, že se proti Zemanovým zásahům při obsazování ministerských křesel nevymezil už Andrej Babiš v roce 2018.

Jestliže nepomohl premiér v demisi tehdy, teď k tomu nebude mít jediný důvod. „Tak jako nová vláda byla správně nepříjemnou opozicí vůči Andreji Babišovi, tak on bude správně velmi nepříjemnou opozicí vůči nim. A bude si to užívat,“ předpokládá Just s tím, že další Babišovy kroky povedou na Hrad. „Obecně má předpoklady být úspěšným prezidentským kandidátem. Kromě toho, že bude do volby pravděpodobně vstupovat z pozice opozičníka, tak pro něj bude pracovat marketing a PR plus mediální podpora médií, která patří do jeho svěřeneckého fondu, což bude poměrně velká pomoc. Samozřejmě bude mít téměř neomezené finance, nedělám si totiž iluze, že by nenašel možné skulinky, jak svoji kampaň bez omezení financovat. A vždycky se mu podaří obklopit se lidmi, kteří jeho profil ještě vylepšují,“ poukazuje na důmyslné využití pozitivního mediálního obrazu Martina Stropnického nebo Věry Jourovou v začátcích hnutí Ano.

Jak by podle něj mohla nová vláda získat ztracenou důvěru veřejnosti v politiky, jaké změny nás s jejím nástupem čekají a na čem může ztroskotat, prozradil v rozhovoru pro Prostor X.