Video placeholde

Jurečka: Lockdown není řešení, nemocnice zvládají. O aktivaci článku 66 jsme připraveni jednat příští týden

Lockdown tu byl měsíce a řešení to nepřineslo, nemocnice to zvládají, říká předseda KDU-ČSL a kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Nová vláda chce zvýšit kapacity PCR testování, podle Jurečky půjdou zdvojnásobit, testovat by se navíc měli i očkovaní. Chce taky posílit trasování a vymáhat víc dodržování opatření. Zapojit se má hygiena, ale i městská a státní policie. Dál chce znovu lidi přemlouvat k očkování. Jurečka zdůrazňuje, že je třeba naučit se s covidem žít. Ve hře je podle něj znovu i aktivace článku 66 a převedení pravomocí prezidenta, pokud ten nebude schopný do 15. prosince jmenovat novou vládu.

Nouzový stav nechtějí strany budoucí koalice rušit, bude tedy zřejmě platit plánovaných 30 dnů. Jurečka v tom nevidí porušení jejich slibů. Uzavření vánočních trhů mu ale nedává smysl a chce s vládou jednat o jejich znovuotevření, ve hře můžou být změny i dalších opatření. Lockdownu se chce vyhnout, „nepřipustíme další lockdown“, tedy předvolební heslo koalice podle něj dál platí. Nová vláda taky nepůjde cestou plošného povinného očkování. Dodává, že je těžké zachraňovat člověka, který pomoc odmítá.

Jmenování nové vlády by mělo proběhnout do 15. prosince, pak už je to neúnosné, říká Jurečka. Začátkem příštího týdne musí být podle něj řečeno, jestli je prezident zdravotně schopen tento termín splnit. Pokud ne, bude vznikající vláda jednat o aktivaci článku 66 a převedení pravomocí prezidenta. Podmínky jsou podle Jurečky splněny. Předseda KDU-ČSL zároveň tvrdí, že prezident nemůže vetovat kandidáta na ministra. Pokud se o to Miloš Zeman pokoušel, přistoupí strany koalice Spolu a PirStan k podání kompetenční žaloby.

Jak bude vypadat boj s pandemií podle vlády koalice Spolu a PirStanu? Můžou její plány stačit? Proč může být nutné přistoupit k aktivaci článku 66? A jak chce Jurečka řešit ceny energií? Dozvíte se v rozhovoru.