Video placeholde

Dostál: Povinné očkování je lepší než lidi diskriminovat, nová opatření jsou na nic, trhovci by měli stát žalovat

„Výsledek buněčné imunity svědčí o tom, že jsem poměrně vysoce bezpečný pro sebe a své okolí. Ostatně i více než můj oponent ministr Vojtěch, který udělal svým nakažením takovou metatečku za kampaní Tečka za covidem,“ říká Ondřej Dostál v rozhovoru pro Prostor X. Tím, že by uznání protilátek bylo nejenom řešením situace pro ty, kteří jsou omezováni ve svých činnostech, aniž by to mělo hmatatelný přínos pro zdravotní situaci státu, a celkově by pomohlo ekonomice, že nově zavedená opatření jsou k ničemu nebo že by se pořadatelé vánočních trhů měli právně bránit, se expert na zdravotnické právo a člen týmu Pirátů a Starostů netají ani na sociální sítích. Za to si vysloužil silnou kritiku i od odborníků.

„Lidé, kteří by měli být ve stejné pozici, jsou v různé pozici a v tom spatřuji diskriminaci, která vzhledem k poznatkům, které dnes máme, není důvodná,“ říká Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo a člen týmu Pirátů a Starostů. Za zjevný nesmysl považuje, že člověk, který má čerstvý laboratorní test, není uznán za bezinfekčního, zatímco ten, který měl v uplynulých 180 dnech pozitivní test, nebo má libovolně staré očkování, bezinfekční je. Tuto skutečnost podle něj napadlo u Nejvyššího správního soudu hned několik žalob. S vyhlášením nouzového stavu ale získala nově zavedená opatření „zvláštní druh imunity, a to imunitu před soudním přezkumem. Teď už je jde napadnout jedině před Ústavním soudem, což může udělat jenom skupina senátorů, ombudsman, nebo skupina poslanců.“ Někteří senátoři údajně takovou iniciativu zvažují.

„Vláda de facto k očkování nutí, činí ho povinným, ale vypráví nám, že je dobrovolné a že se naočkovat nemusíme, akorát pak nikam nebudeme smět,“ analyzuje současnou situaci s tím, že namístě je v takovém případě použít správný zákonný nástroj, kterým je zanesení do vyhlášky o zvláštních a pravidelných očkováních. „Zavedením povinného očkování bych se dostal do výrazně lepší situace, než jsem teď v situaci očkování dobrovolného,“ vysvětluje Dostál, který otevřeně mluví o tom, že je sám neočkovaný, a lidem doporučuje zjistit si veškeré informace, poradit se se svým lékařem a následně učinit informované rozhodnutí. „Domnívám se, že toto je správný postup u jakékoli medicínský intervence, nejen u očkování.“

Nenechat se omezovat radí organizátorům vánočních trhů, rozhodnutí vlády zakázat je považuje za protizákonné. „Doporučil bych žádat o náhradu škody a podat žalobu, protože je to úplně stejné, jako když vloni malí obchodníci říkali, proč my jsme zavření, když velké obchody otevřeny jsou.“

V Prostoru X mluvil i o tom, jak hodnotí další opatření zavedená v nouzovém stavu a která by v ideálním právním státě vůbec nebyla vydána, jakou odpověď mu už měsíce dluží ministerstvo zdravotnictví nebo na koho by se případné zavedení povinného očkování nevztahovalo.