Video placeholde

Pekarová Adamová: Politici se ve sněmovně chovali nelidsky, v covidu dál věříme lidem, být ženou je i výhoda

Jako strukturovanější a promyšlenější hodnotí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová komunikaci nové vlády ve srovnání s tou předchozí. „Všechno, co se vydává za opatření, co se říká veřejně, tak prochází předtím interní diskuzí, a to je hlavní rozdíl oproti předchozí vládě obecně, že si jednotliví ministři a členové vlády s premiérem nevyřizují ty věci přes média nebo přes Twitter,“ myslí si s tím, že právě díky jednotné strategii je boj koalice s pandemií úspěšnější a chaos minimální.  V nastaveném trendu a v důvěře lidem chtějí pokračovat. Dodržování základních dohod očekávají i od poslanců hnutí ANO, zatím ale naráží, a tak je zvolení šestého místopředsedy Sněmovny v nedohlednu. Přesto budou vyjednávat dát. Komu se naopak šéfka TOP 09 vnucovat nechce, je prezident Miloš Zeman. A zpět odmítá vzít i své výroky o Maďarsku.

„Nemám zábranu se o tom bavit velice otevřeně přímo s partnery na místě, nikoliv si to vzkazovat přes vyjádření,“ říká odhodlaně Markéta Pekarová Adamová, která coby předsedkyně Poslanecké sněmovny bude Českou republiku reprezentovat mimo jiné na jednání Visegrádské čtyřky. Nejen během nich chce hájit společné liberálně-demokratické hodnoty, od kterých se Maďarsko pod vedením Viktora Orbána odklání. „Mezi partnery se některé věci zkrátka nedělají a nedělá se i to, že se takovýto formát využívá ve prospěch jenom jednoho státu z těch čtyř, a prodává se navenek ostatním partnerům jako zájem celého uskupení všech těch zemí, to se bohužel v minulosti několikrát stalo. A já myslím, že bychom se měli umět vymezit a dát tomu určité mantinely,“ má jasno o dalším postupu, který bude koordinovat s premiérem a ministrem zahraničí. Ze strany prezidenta to podle jejích slov „není chtěno“, a to respektuje.

Ten, kdo Miloše Zemana na Hradě vystřídá, by měl být demokrat, který ctí zákony a ústavu, který dobře reprezentuje, který ví, kde je jeho role a nepřekračuje své pravomoci. Zda bude společným koaličním kandidátem, nebo kandidátkou, ještě není jasné. Může být, ale nemusí. „Zatím nejsme tak daleko, abych to řekla, ale je málo času a spěcháme na to,“ přiznává Pekarová Adamová.

Jako žena, která podporuje jiné ženy, vnímá, že nazrává čas volit do nejvyšších ústavních funkcí právě je, i když to vyžaduje zvýšené nároky na jejich okolí. Sama připouští, že bez podpory manžela by do nejvyšší politiky neměla ani chuť jít a že čelí celé řadě nepříjemných otázek směřovaných na její ženství. Stalo se tak i při její první zahraniční cestě na Slovensko, kde ji média při setkání s tamní prezidentkou zachytila s rukou na břiše. „Dostala jsme hned několik dotazů novinářek, nejenom novinářů, jestli jsem těhotná. A začalo se řešit tohle, což by se muži samozřejmě nikdy nestalo. Mně osobně to není příjemné, když se z té cesty, která byla na politické úrovni velmi úspěšná, rozebírá zrovna tohle, nebo co mám na sobě,“ dodává politička, která přesto pokládá své ženství za výhodu.

I na to, co by na Poslanecké sněmovně chtěla změnit a jaké chování se jí v ní nelíbí, jak hodnotí jednání o pandemickém zákoně, co si myslí o genderových kvótách a co o vyjádřeních Aleny Schillerové, odpovídala Markéta Pekarová Adamová v Prostoru X.