Video placeholde

Jak zabránit válce s Ruskem? Musíme ukázat reálnou sílu, vrátil se čas zastrašování, říká diplomat Kolář

„Pokud by došlo k válce, bude to zničující pro obě strany, bude to příšerná katastrofa. Ale to, že by si Putin mohl myslet, že vyhraje, ho snad nenapadne, ani kdyby byl opilý,“ myslí si Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Moskvě, a s lehkou ironií v hlase dodává, že alkoholem pokřivený úsudek ruskému prezidentovi nehrozí, protože nepije. Pod vlivem nicméně odhodlaný vůdce je, a to vlastní utkvělé představy, že vzkřísí zašlou slávu Sovětského svazu. Navzdory tomu, že bývalé svazové republiky o to nestojí. „V zájmu každé normální země je mít stabilní okolí. Rusko z tohoto pohledu nemůže být vnímáno jako normální země, protože často destabilizuje situaci ve svém nejbližším sousedství,“ říká Kolář. Způsob, jak se agresi bránit, je podle něj jediný: nenechat se zastrašit a být připraven bojovat.

„Pokud si mám někoho vážit, tak se musím bát, když se vás nebojím, tak si vás nevážím,“ popisuje ruskou mentalitu Petr Kolář, který působil jako velvyslanec v Moskvě. O tom, že uplatňovat ve vztahu s největším státem světa jiný než mocenský přístup se nevyplácí, se na začátku svého funkčního období přesvědčil bývalý americký prezident Barack Obama. Ten podal v roce 2008 korupcí a chudobou zmítané zemi pomocnou ruku, přestože za invazi do Gruzie se nabízelo nastavit spíš pěst. „Dobře míněná natažená otevřená dlaň byla Kremlem vnímána jako slabost a měli jsme tady Krym a východní Ukrajinu,“ připomíná předchozí konflikty.

Západ by se proto měl poučit se svých chyb a vyslat jasný signál, že je připraven jít do otevřeného vojenského střetu. „Rusko je zpět jako jakýsi mezinárodní komplikátor a to znamená, že ho nemůžeme ignorovat. Obnovují stav, který byl před koncem studené války, kdy byl svět z jejich pohledu bipolární. Ruský prezident je opět partnerem pro amerického prezidenta a oni spolu přímo jednají o těch druhých. Na pokusu ze strany Ruska jednat o Ukrajině bez Ukrajiny je to evidentní,“ popisuje s tím, že takový zásah do ukrajinské suverenity je nepřijatelný, a pokud by k němu došlo, měla by být Česká republika připravena vyslat na obranu demokratických hodnot své vojáky.

Jednoznačný postoj by podle Koláře mělo zaujmout i dosud váhavé Německo. „Když má někdo komplex vůči tomu, co spáchal strašného během druhé světové války, co nacismus přinesl světu, tak mysleme na to, že Ukrajinci jsou ti, kteří by si měli zasloužit respekt ze strany Německa a být bráni jako ti, kteří potřebují jeho podporu,“ dodává.   

Jestli se spíš obejde Rusko bez Západu, nebo Západ bez ruských fosilních paliv, jak silná je ruská armáda, co je Putinovou největší noční můrou a jakou roli v tom všem hraje Čína, vysvětloval Petr Kolář v Prostoru X.