Video placeholde

Tomáš Halík: Zeman je škůdce Česka, nikdy se neměl stát prezidentem, nesmíme se podělat strachy

Modlit se a pracovat. To je teď podle kněze a vysokoškolského pedagoga Tomáše Halíka nejvíc potřeba. Tvrdí, že si musíme uvědomit zodpovědnost za naši zemi a nebát se. Zmiňuje přitom posuny některých kruhů společnosti k fašismu a nebezpečí, kterým je prezident Miloš Zeman. Dál taky ostře kritizuje kázání Petra Piťhy. Ten prý podlehl svým sklonům k depresi, mohlo ale taky jít o část politického obchodu mezi ním, kardinálem Dukou a prezidentem Zemanem.

Halík zdůrazňuje, že Piťha zneužil posvátný prostor a čas a věřícím představil politickou a hororovou fantasmagorii, která je mimo realitu. Nejde podle něj o svobodu slova právě proto, kde bylo to slovo proneseno. Halík zná Piťhu a říká, že není senilní, jen u něj zvítězilo paranoidní vnímání světa. To, že se za něj postavil kardinál Duka i Pražský hrad, si vysvětluje tím, že jde o splacení podpory z předvolebního období.

V části církve podle Halíka dochází k posunům směrem k fašismu. Bojí se totiž nového pohledu na svět. Představa, že křesťanství zachrání ruský prezident Putin, se prý rovná nebezpečnému blouznění. Je to navíc nebezpečné v době, kdy se v církvi objevuje řada skandálů, které se až do teď zametaly pod koberec.

Destruktivní roli nicméně hraje hlavně prezident Zeman, který je podle Halíka škůdcem české společnosti a nikdy se neměl stát prezidentem. Jeho chování a vulgarismy jsou špatným příkladem a chybí mu jakákoliv pozitivní vize. Halík tvrdí, že vyznamenává jen ty, kteří mu nadbíhají. Sám by ho z prezidentových rukou nikdy nevzal a odmítnout údajně měl i kardinál Duka.

Halík nicméně přiznává, že se prezident chová chytře, když třeba svými vulgarismy nadbíhá části společnosti. Česko ale on a jeho spolupracovníci kormidlují směrem k Rusku a Číně. Je prý tragédie, že většina lidí tohle nebezpečí nerozpoznala. Halík teď cítí za Česko zodpovědnost, a proto se vyjadřuje tak ostře. Říká, že v lidech probouzí naději, i když mu kvůli tomu chodí tisíce výhrůžek.

Proč má podle Tomáše Halíka svoboda slova hranice? Jaký vlastně je Petr Piťha, se kterým se desítky let přátelil? Respektuje vůbec to, že byl prezident Zeman zvolen ve volbách? A uvažuje ještě o vstupu do politiky?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>