Video placeholde

Bohdalová: Poznám, že nám politici lžou, to oni se chtějí fotit se mnou. Mám čisté svědomí, požaduji úctu

Bylo mě teď všude až moc, říká herečka Jiřina Bohdalová, která před několika dny oslavila 90. narozeniny. Popřál jí na Hradě i prezident Zeman, kterého obdivuje pro jeho intelekt, s chováním je to ale prý horší. V otevřeném rozhovoru mluví o svém pohledu na politiky, na Česko v době covidu, na dobu komunismu i na své role. Nic by nechtěla měnit, ničeho nelituje. Vadí jí rozhádanost společnosti i politiků, svět je podle ní nemocný.

Jiřina Bohdalová říká, že to politici se chtěli fotit s ní. Chtěla by prý vidět, jak by se na jejím místě zachovali lidé, kteří jí fotky třeba s prezidenty vyčítají. U Babiše oceňuje, že byl dobrý obchodník a uměl si vydělat, a kritizuje, jak se dnes na politiky vytahují kauzy z jejich minulosti, například u ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Dodává, že ona sama byla hloupá a investovat se jí nepodařilo, i když tu příležitost měla.

Za komunismu jsme měli společného nepřítele, říká Jiřina Bohdalová s tím, že lidé drželi víc pospolu. To jí teď chybí v boji s covidem, kdy se hádají politici a někteří podle ní možná mají radost, že se nedaří. Obecně se jí nelíbí, jak se společnost mění a posunuje k větší nevraživosti. Říká, že třeba komentáře pod články nečte, a mluví o žumpě. Zároveň se ostře vyhraňuje proti bulváru a tomu, co o ní píše.

Dala jsem lidem tolik dobra, mám právo chtít slušnost a úctu, v urážkách se žít nedá, míní herečka. Vadí jí, když lidé, kteří třeba nezažili minulý režim, hodnotí chování druhých. Ona prý nikdy nikomu neublížila, i když mohla, a má svědomí čisté. Na svém životě by nic neměnila. V rozhovoru se slzami v očích krátce vzpomíná na otce, pro celou rodinu prý bylo zadostiučiněním, když získal osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji.

Video placeholde
Jiřina Bohdalová oslavila 90 na Primě: Účet ještě neuzavírám, pořád jedu dál! • Petr Macek, Aleš Brunclík

Která role byla pro Jiřinu Bohdalovou nejdůležitější? Jak vzpomíná na dobu komunismu? Co jí mrzí a vadí na dnešku? Jak se dívá na české čelní politiky? Proč nemají novináři smysl pro humor? A přemýšlí nad smrtí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>