Video placeholde

Alexandr Vondra: Donald Trump to všechno podělal

Amerika je teď jiná země, než když jsem tam žil, říká europoslanec a bývalý velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra. Donald Trump podle něj de facto vynuloval vše dobré, co za 4 roky udělal, a prohrál i nedávné senátní volby republikánům. Svoboda slova je prý ohrožená a je třeba rozbít monopoly sociálních sítí. Vondra taky kritizuje nákup vakcín Evropskou unií.

Donald Trump to všechno podělal, skončil jako Richard Nixon, říká Vondra. Věří, že příkopy mezi Američany půjdou zasypat, když se o to další administrativa pokusí. Vniknutí demonstrantů do Kapitolu podle něj nebyl pokus o puč. Trump selhal, ale své dřívější podpory, kterou americkému prezidentovi vyjadřoval, Vondra nelituje. Dařilo se mu hlavně v zahraniční politice.

Donald Trump podle Vondry není opravdový konzervativec. Sám si konzervatismus vysvětluje jako snahu zachovat něco, co má hodnotu. V Česku podle něj po pádu komunismu nebylo co konzervovat, teď už ale je. Jde třeba o hodnoty a tradice, včetně rodiny. Vondra říká, že jde o svazek muže a ženy, který by měl být zvýhodněný.

Europoslanec se bojí o svobodu slova. Kritizuje rozhodnutí Facebooku a Twitteru zablokovat účet Donalda Trumpa a taky kroky Amazonu proti síti Parler. Zmiňuje svůj případ, kdy mu na jaře byl dočasně přístup na Facebook omezen, šlo přitom podle něj o nezávadnou fotku s rouškami. Vondra míní, že je třeba rozbít monopoly Facebooku a Twitteru, na což už se prý nová americká demokratická administrativa chystá.

Vondra kritizuje nákupy vakcín Evropskou unií. Evropský parlament by se tomu měl věnovat a vyšetřit to. Problém je, že EU záleželo víc na ceně vakcín než na životech, zároveň se prý politikařilo, když kvůli hlasu Francouzů EU nakoupila vakcíny od firmy Sanofi. Vondra ale přiznává, že bez EU bychom na tom teď byli v očkování ještě hůř. Zmiňuje, že v Česku není očkování povinné, protože stát nechce platit náhrady za vážnější vedlejší účinky.

O co se teď hraje ve Spojených státech? V čem selhal Donald Trump a co se mu povedlo? Je svoboda slova skutečně ohrožená, nebo mají soukromé firmy právo sítě omezovat? A co pro Alexandra Vondru znamená konzervatismus?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>