Video placeholde

Koronavirus může v Česku mutovat a stát se odolným na vakcínu, stát selhal dávno před Babišem, říká Jan Trnka

Česko teď hraje tak trochu o čas. Biochemik a lékař Jan Trnka říká, že musíme co nejdřív proočkovat část populace a dostat šíření viru pod kontrolu, jinak nám hrozí, že se dostaneme do stejného průšvihu, v jakém je teď Velká Británie, kde se šíří infekčnější mutace koronaviru. Tamní vláda kvůli tomu zvažuje odklad podávání druhé dávky vakcíny. Co čeká Česko a proč je třeba počítat s tím, že nějaká opatření budou v platnosti celý rok?

Infekčnější varianta koronaviru už je s největší pravědpodobností i v Česku, míní Trnka. Horší ale je, že kvůli velkému šíření tu dostává virus prostor k mutacím, které můžou být nebezpečnější a potenciálně i resistentní k vakcíně. Vakcinační taktika Velké Británie podle Trnky není ideální, ale jde o reakci na situace, která se vymkla kontrole. Nemáme teď dost informací na posouzení toho, jaké dopady může odklad druhé dávky vakcíny opravdu mít.

Očkovat by se podle Trnky měli i mladí lidé. Je třeba dosáhnout proočkovanosti 70 až 80 %, číslo přitom záleží i na variantě koronaviru, který tu převládne. Trnka tvrdí, že mladým lidem taky hrozí těžký průběh i trvalé následky, mluví o poškození nervové soustavy nebo plic a popisuje i fenomén „dlouhého covidu“. Vážné vedlejší účinky vakcíny se přitom podle něj objevují v zanedbatelném množství, podobně často jako u lidí, kterým bylo během klinických testů podáno placebo.

Trnka tvrdí, že stát v Česku sice selhal, ale nemůžou za to premiér Babiš a ministr zdravotnictví Blatný. Je to problém dlouhodobější, ve veřejné sféře chybí odborníci a úředníci s expertízou. Hygienická služba je podle Trnky v rozkladu, ale to je jen jeden z příkladů nefunkčnosti aparátu, který má mimo jiné politikům radit. Důsledek pak je i to, že vláda jen hasí požár, místo aby se chovala proaktivně.

Trnka se obává, že vláda během roku (i kvůli blížícím se volbám) ustoupí a rozvolní opatření s tím, že počty mrtvých pro ni budou akceptovatelné, že se změní argumentace a pohled na epidemii. Varuje před příliš rychlým rozvolněním teď, které by vedlo k dalším vlnám. Vyšší tisícovky mrtvých jsou i tak něco, s čím bychom měli v dalších týdnech počítat. Podobně jako nějaká opatření v platnosti prakticky po celý rok.

Jakou roli teď hraje stát a kde jsou podle Jana Trnky největší chyby boje s koronavirem? Proč je tak důležité proočkovat co nejvíc lidí a proč by se měli očkovat i mladí? Díky jakým okolnostem virus mutuje? A proč je v Česku teď stát tak trochu nefunkční?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>