Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Jan Ignác Říha

Premiér Nečas: Kdo bude požadovat demisi svého kolegy, poletí z vlády

Prezident Klaus udělil milost muži, odsouzenému za vraždu, pro vojenský zásah v Libyi je většina respondentů nedávného výzkumu a nemocnice by mohly mít právo zakázat návštěvy i vycházky.

 

Prezident Klaus udělil milost Karlu Baštovi z Ivančic, který byl odsouzen za vraždu: střílel po zlodějích kteří mu kradli v jeho firmě a bohužel se strefil. Soud ho nejprve odsoudil jen za zabití, případ nakonec doputoval až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že šlo o vraždu (tj. pokus o vraždu, v autě s prchajícími zloději postřelil jednu ženu tak, že přišla o zrak, o případu jsem psal). Použil zbraň ve chvíli, kdy pachatelé už činnosti (kradení) zanechali a byli na útěku. Podle mluvčího Nejvyššího soudu se už jednalo o pomstu. Nevím, snad to formálně vyhovuje zákonům, ale spravedlnost je víc než zákon a z hlediska spravedlnosti mi výklad mluvčího připadá hodně přitažený za vlasy. Klaus ve zdůvodnění svého rozhodnutí rozsudek nezpochybňoval, uvedl jen důvody udělení milosti, které mi připadají respektabilní, a v tomto případě jsem rád, že v téhle zemi někdo takovou pravomoc má. Milost patří k výkonu spravedlnosti. Předsedkyně Unie státních zástupců v této souvislosti prohlásila: „Už nedávným spřísněním sazeb pro násilnou trestnou činnost, která ohrožuje život či zdraví, a naopak zmírnění sazeb pro majetkové trestné činny dali zákonodárci najevo, že zdraví má být na prvním místě.“ Nemohu se ubránit dojmu, že paní doktorce vypadlo hned dvakrát, nejprve za slovy „život či zdraví“, a podruhé za slovy „jasně najevo, že zdraví“ vypadlo slovo „zlodějů“. Nevolám po krvi, jen mám dojem, že by to snad mělo být trochu líp „vybalancováno“.

 

 

Premiér Nečas sdělil ministrům, že pokud někdo bude v budoucnu požadovat demisi nějakého svého kolegy, poletí z vlády. Podle koaliční smlouvy má při odvolávání ministra nejprve hledat podporu strany, kterou ministr zastupuje, je zjevné, že v tomto případě by neuspěl. Na druhou stranu i z toho důvodu si takové jednání těžko může nechat líbit. Nebylo by lepší, kdyby dal koaličním partnerům prostě najevo, že ODS v té vládě taky nemusí být? Pan ministr Kalousek, kterému se zdá být ODS příliš levicová, by pak musel dělat koalici s ČSSD, která není zrovna superpravicová. Ale třeba by si TOP09 a VV s Bohuslavem Sobotkou lépe rozuměli (měli by těsnou ústavní většinu).

 

Podle chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění by měl poskytovatel zdravotní služby (např. nemocnice) mít právo zakázat pacientovi konkrétní návštěvy, používání telefonu, případně vycházky. To poslední mi připomíná dobu, kdy jsem absolvoval základní vojenskou službu. Pokud se mezitím prokouše k moci ČSSD a ministrem se stane opět dr. Rath, bude možné pacienta potrestat ještě tvrdým ložem, temnicí a půstem (samovazbou ne, to se považuje za nadstandard).

 

Podle průzkumu agentury SANEP bylo pro vojenský zásah v Libyi 43,7 procenta respondentů (relativní většina, proti bylo jen 34,4 %). Ovšem zároveň se přes 70 % vyslovilo proti české účasti na zásahu. Dalo by se to shrnout do formulace: jsme pro to, aby tam zasáhli jiní než my. To je skoro dokonalé.

 

 

Jiří Přibáň vytýká v LN Ústavnímu soudu, že se při rozhodování o platnosti pražských voleb nezabýval možnou protiústavností toho ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev obcí, které zastupitelstvím otvírá cestu k libovolné změně volebních obvodů (jde o § 27 zák. č. 491/2001 Sb.). To je velmi relevantní námitka, poukaz sám o sobě by snad ovšem směřoval k potřebě novelizace zákona, ne rovnou ke zrušení voleb.

 

Sudetoněmecké sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku“ (ne to z Mnichova, toto založili pp. Pecina, Šinágl a Wolfgang Habermann) se dočkalo satisfakce u Městského soudu v Praze. Ten vyhověl stížnosti Sdružení na rozhodnutí ministerstva vnitra z roku 2009, jímž vnitro odmítlo Sdružení registrovat. Rozhodnutí MV je strašlivá četba a Městský soud udělal to, co udělat musel (podotýkám, že tu byly případy, kdy soud udělal to, co nemusel, a byl to ještě o hodně vznešenější soud než ten Městský). K případu se ještě vrátíme.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/