Obálka komiksu 1602

Obálka komiksu 1602 Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Píše se rok 1602. Blíží se konec vlády královny Alžběty, Anglii sužují podivné bouře a zemí se šíří zkazky o mocných, nelidských bytostech.
Nechvalně známí hrdinové a lotři, včetně Nicka Furyho, Spider-Mana, X-Menů a Dr. Dooma, se po celé Evropě zaplétají do sítě intrik a zrady. Do pohybu se dávají události, které by mohly znamenat konec světa.
1602. Nové vydání slavného komiksu z pera Neila Gaimana, parádně ilustrovaného Andy Kubertem.
Nové vydání je doplněno o více než 30 stran bonusů, obsahujících ukázky scénáře, návrhy postav, náčrtky stránek a obálek.
Nové vydání slavného komiksu z pera Neila Gaimana ilustrovaného Andy Kubertem
6
Fotogalerie

Komiks 1602: Když Neil Gaiman píše marvelovku, lítají třísky

Neil Gaiman a svět Marvelu. Spojení, které není obvyklé; spisovatelský mág se spíš drží svého Sandmana. Ale došlo k tomu, a dokonce více než jednou. Ovšem nejslavnější Gaimanův zářez v tomto světě se jmenuje 1602 a česky právě vyšel podruhé, tentokrát u nakladatelství Crew. Netradiční, snivý a zábavný. 

Poprvé se dostáváme do situace, kdy komiks zařazený do knižní řady Ultimátní komiksový komplet vychází znovu. Původní vydání bylo k dispozici pár týdnů v trafikách v roce 2014 a od té doby jej fanoušci musejí shánět pod rukou a za krvavé peníze. Teď mají tedy příležitost. Původní novinostánkové vydání sice stálo 219 Kč a to nové je za 589 Kč, ale to je stále míň, než za kolik seženete to první na Aukru.

Obstojný poprask

Kvalitou zpracování je to nové také o poznání lepší, i když by fanoušek asi čekal, že oproti prvnímu vydání opraví nakladatel dvě chyby v sazbě – nu což, ne vždy se zadaří. Ale teď už k samotnému příběhu, který Gaimanovi vyšel v osmi sešitech od listopadu 2003 do června 2004 – a kterým vzbudil obstojný poprask.

Představte si, že existuje nekonečné množství paralelních Zemí (podle vědců skutečně existuje, v tomhle jsou komiksy napřed). Na každé z nich dojde jednou na čas zázraků (Marvels) a příchod superhrdinů. Většinou je to ale o dost později než v roce 1602. Ovšem tento svět se musí potýkat s tím, že se superhrdinové objevili.

Blonďatý Indián a nepřirozené počasí

Jsou tu prakticky všechna velká jména – Nick Fury, Carlos Javier, Dr. Strange, Richard Reeds a mnozí další s lehkými odchylkami ve jménech a vzezření. Královna Alžběta je stará a Otto von Doom, zvaný Krásný, jí usiluje o život. Z kolonií přijíždí dívka v doprovodu prapodivného blonďatého Indiána a na celé zemi vládne nepřirozené počasí, které podle mnohých předznamenává konec svět.

Inkvizice pod vedením Magneta upaluje ďáblovo mutantské plémě a Fury se snaží zachránit královnu, aby na trůn neusedl Jakub Skotský, který zázrakům rozhodně nepřeje. A celé to kreslí Andy Kubert, měkce, neakčně, výpravně až snivě. Podstatné jsou i sugestivní rytinové obálky Scotta McKowena, které působily na pultech více než nemarvelovsky. Gaiman to zase dokázal.

Asi třicet hlavních hrdinů

Zajímavý je i jeho doslov, kde popisuje, jak to bylo. Tehdejší šéf Marvelu ho ulovil v hotelu a nutně od něj chtěl a potřeboval komiks. Ono se na něco takového špatně říká ne a Gaiman to naštěstí také nesvedl. Stěžuje si na svůj nápad mít v knize asi třicet hlavních hrdinů – skutečně to, nač je obvykle potřeba cca desíti komiksových řad, zvládl Neil nakonec vměstnat do jedné nabité knihy.

Stvořil svůj svět v cizích kulisách, překoval ho tak, aby bavil jeho samotného. Ctil základní pravidla, ale v zásadě na ně také dost okatě kašlal, což tehdy rozlítilo celé hordy ortodoxních komiksových fanoušků s pejzy ze Spider-Manových vláken. Jenže dnes, o patnáct let později, je z tohoto komiksu klasika. Nemít ho v knihovničce je pro opravdového fanouška v zásadě nemožné, a tak je jen dobře, že po pěti letech dostali možnost i ti, kteří to tehdy v trafice nestihli.

Co je 60 liber za kus proti Věčným?

P. S.: Vertigo právě vydalo třetí Sandmanovský omnibus, který obsahuje komiksy věnované Sandmanově sestře Smrti, Věčné noci, Předehru a pár dalších kousků. Spolu s ním dotiskli i první dvě knihy z roku 2013. Rozhodně je to nejhezčí vydání, jaké kdy Sandman měl, takže pokud patříte ke gaimanofilům, rozbijte prasátka a vzhůru na Amazon! Co je 60 liber za kus proti Věčným?