Obálka komiksu SHAZAM!: MONSTRÓZNÍ SPOLEČENSTVÍ ZLA

Obálka komiksu SHAZAM!: MONSTRÓZNÍ SPOLEČENSTVÍ ZLA Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Když malý sirotek Billy Batson následuje záhadného cizince do hlubin metra, nemá ani tušení, že právě vstupuje do podivuhodného světa mocných čarodějů, mluvicích tygrů, dětižravých monster, obrovských robotů, politických intrik a tajemných padouchů.
Nejen pro děti vychází samostatná a zcela uzavřená kniha se slavným komiksovým (a teď už i filmovým) hrdinou - od Jeffa Smithe, autora legendární série Kůstek.
Jeff Smith, který ve svých příbězích dokáže mísit dobrodružství s humorem a úžasnou výtvarnou stránkou, přichází, aby převyprávěl příběh fenoménu Shazam! nové generaci.
Ukázka z komiksu Shazam!
Ukázka z komiksu Shazam!
7
Fotogalerie

SHAZAM! vykřikl. A na pláštěnkáře v pitkáčích zaútočil pan Mozek

Do českých kin zamířil Shazam!, což je jednoznačný impuls pro nakladatelství Crew, aby superhrdinu ze stejnojmenného komiksu nasadilo do českých knihkupectví. A ne jen tak ledajakého superhrdinu – k dispozici máme Captaina Marvela, jednoho z prvních pláštěnkářů v pitkáčích, v podání Jeffa Smithe. Toho zná české publikum zejména díky legendárnímu komiksu Kůstek.

Výjimečně začněme předmluvou k Shazam! od Alexe Rosse, což je opravdu slavný kreslíř. Předmluvy ke komiksům obecně za moc nestojí, ale tahle se skutečně povedla. Ross skvěle vysvětlí nejen genezi Captaina Marvela jako jeden z prvních tvůrčích pokusů o dvojí identitu hrdiny, ale také poukáže na to, že asi neexistuje vhodnější osoba k novému podání, než je Jeff Smith.

Návrat k Sedmičce pionýrů

Má naprostou pravdu, protože Smithův Kůstek je ukázkou knihy pro všechny generace. Dokonce se ani nedá určit, zda je víc pro děti, či pro dospělé, protože je zkrátka pro všechny stejně. A kdo jiný by potom měl psát a potažmo kreslit příběh o klukovi, kterého si k sobě pozve všemocný čaroděj a vysvětlí mu, že když pronese formuli SHAZAM (což jsou počáteční písmena jmen slavných hrdinů a bohů od Šalamouna přes Herkula až po Merkura), promění se v takřka nezničitelného Captaina Marvela?

A propos, věděli jste, že Marvel (který ovšem patří pod vydavatelství DC, a ne Marvel) je jednou z mála figur, které dokážou zcela bezpečně přemoci Supermana? A že začal vycházet už v roce 1939 a patří ke klasikám všech klasik? A věděli jste, že snad poprvé se o Shazam! v Česku psalo v komiksové představovačce Sedmičky pionýrů a od té doby nikde nic až do dubna 2019? Ale to jen tak na okraj… Pojďme se podívat na samotný komiks, který do češtiny přeložil Štěpán Kopřiva.

Jeden z nejvousatějších komiksů

Je to dobré. Od Smithe bychom ale nic menšího nečekali. Jeff má skutečně schopnost dětského vnímání světa, navíc je evidentně fanoušek původního komiksu Shazam! a s legendou zachází velmi pečlivě. Dokáže správně pracovat s celou tou magií jednoho z nejvousatějších komiksů. Zatímco Green Lantern vypadá se svou lucerničkou a prstenem ve 21. století prostě směšně, Shazam! v Smithově podání funguje, protože z naivity příběhu dělá přednost, místo aby se ji snažil nějak zamaskovat.

Billy Batson je prostě kluk a jako kluk se chová. Nejedná vždycky uváženě, dělá přesný opak toho, co mu kdo řekne, ale na stranu druhou to není prevít. Naopak, je z těsta, ze kterého jednou může něco být. Smith také pojímá Billyho a Captaina Marvela jako dvě rozličné bytosti, které jsou spolu svázány. Captain Marvel ale rozhodně není Billy v těle superhrdiny (což je hlavní myšlenka filmového zpracování). Je jakýmsi avatárem dobra, kterého může Billy povolat.

Hlavní padouch pan Mozek

Funguje to a kniha Shazam! – Monstrózní společenství zla přináší uzavřený příběh, který udělá radost každému fanouškovi komiksů od 6 do 666 let věku. Obsahuje dostatek příšer (s typickýma červenýma lesknoucíma se očima – jak jsme zvyklí už od Kůstka), právě tak akorát morálních ponaučení a k tomu štědrou porci zábavy.

Navíc se tu dozvíte i něco o zcela aktuálním tématu – Billy shodou okolností nakoukne za horizont událostí našeho vesmíru! A tím otevře dveře hlavnímu padouchovi, panu Mozkovi. No nezní to báječně?