Ally byla dokonale obyčejná, měla úspěch v práci, pěkný dům, všední dětství... jen chtěla být v posteli dominantní.

Ally byla dokonale obyčejná, měla úspěch v práci, pěkný dům, všední dětství... jen chtěla být v posteli dominantní. Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Obálka komiksu Sunstone
Kritikou oblíbený Stjepan Šejić (Death Vigil, Ravine, Aphrodite IX, Witchblade) přináší Sunstone, milostný příběh jako žádný jiný
Lisa měla vždycky dost... specifické chutě. Zcela nespoutaně toužila nechat se spoutat.
Lisa měla odjakživa pocit, že v jejím milostném životě něco schází. Až potkala Ally.
4
Fotogalerie

Buď taky subík a neboj se BDSM! Takové je poselství komiksu Sunstone

Hlavní protagonistky BDSM komiksu Sunstone jsou krásné lesbičky, které se odvazují tak, že se svážou. Autor Stjepan Šejić je původem Chorvat, který odešel do USA kreslit komiksy. Když vyhořel, založil si profil na internetu, kde publikoval fetišistické kresby. Z těch mu velice záhy vyvstal příběh, který je povinností pro všechny fanoušky BDSM. Tedy jsou-li tito fanoušci holky.

Už na zadních deskách knihy, kterou v češtině vydala Crew, se píše: „Sexuální nerdi. Přesně to lidi přes BDSM jsou…“ Je to citace hlavní hrdinky Lisy, která se snaží už od puberty sama svázat, ale nemá odvahu najít si k sobě dominanta. Až na internetu potká Ally, která zase dominantní je, ale měla tu smůlu, že si naposledy začala s jiným dominantem a nedělalo to dobrotu.

Náborová brožurka BDSM jehovistů

Jak vidíte, není to v životě jednoduché. O to rozjuchanější je potom první část knihy popisující, jak Lisa potkala Ally a jak spolu měly provazy, spoustu pomůcek a orgamus. Bohužel, ač je autorem komiksu muž, nechal si do něj mluvit vlastní ženou, která jej zřejmě donutila vměstnat do něj takové množství zcelal repetitivního textu, že čtenář usíná nudou. I když se na stránkách zrovna nudné věci nedějí.

Znovu a znovu se dovídáme, jak jde v BDSM o důvěru a jak důležitá je stopka. A to už jsme u samotného názvu – pakliže Lisa řekne Sunstone, Ally jí přestane strkat všechny ty věci tam, kam jí je právě strká. Nebo tak nějak. Celé to kvůli nadměrnému množství opravdu otravného textu připomíná spíš náborovou brožurku BDSM jehovistů.

Jak Ally k BDSM přišla

Musíme ovšem přiznat, že když si odbudeme první jednání, kdy se naše dvojice do sebe nejen zaklesne, ale také zamiluje, začne to být zábavnější. Textu sice neubude, ale do komorního příběhu přibývají další postavy a pomocí retrospektivy se dozvíme, co všechno se dělo v uplynulých letech, tedy zejména jak Ally k BDSM přišla a proč už nemá ráda provazy.

Celé se to trochu začíná proměňovat ve fetišistické Přátele, kde se také hodně sedí na gauči a povídá. Jen ona pohovka je umístěna ve VIP salonku BDSM klubu. Ze zadního přebalu můžeme ještě odcitovat, že jde o překvapivě vřelý komiks. Jak by ne, když jsou hlavními hrdinkami dvě nadržené holčiny, které půl knihy neřeší nic jiného, než že si konečně vrrrzly a už nejsou samy? Ale je to pravda i v druhém slova smyslu. Lisa pořád po americku řeší, jak je bezva, že má nejen dominu, ale taky nejlepší kámošku.

Samý milý člověk

Vůbec je to tu samý milý člověk a něžná duše. Žádná traumata z dětství, která by mohla vysvětlit zvrácené choutky. Prostě ne a ne. BDSM je normální a jeho konzumenti jsou podle autora jako „milovníci labužnické kuchyně“. Jen je otázka, jestli budete vy dost labužníci na tenhle komiks. Ale pro holky, co se chtějí nechat svázat, je to dobrý. Pro ostatní podotkneme, že nejlíp umí lidi stejně svazovat Batman.