Babylon Berlin komiks

Babylon Berlin komiks Zdroj: Volker Kutscher

Babylon Berlin komiks
Babylon Berlin komiks
Babylon Berlin komiks
Babylon Berlin komiks
Babylon Berlin komiks
6
Fotogalerie

Drogy, zlato, vraždy… Babylon Berlín v komiksu je taky dobrá jízda

Román Volkera Kutschera Mokrá ryba evidentně fascinuje. Dočkal se skvělého seriálového zpracování a teď vyšla v nakladatelství BB/art také komiksová adaptace. Výmarská republika má svoje kouzlo a oproti hříchům provinčního města pražského se tu toho děje o poznání víc. Drogy, zlato, vraždění.

Berlín 1929. Tyglík vášní, které ještě nestihly vybuchnout, ale tu a tam to nepěkně probublá. A v tomto prostředí se ocitá hlavní hrdina Gereon Rath, „provinční“ policista z Kolína, kterého jeho otec uklidil po skandálu do hlavního města k mravnostní policii. Ale Gereon chce vyšetřovat vraždy, takže se na vlastní triko do objasňování jedné pustí. A pak už je to jen a jen komplikovanější.

Výrazně útlejší komiksová verze

Původní kniha má šest set stránek, zatímco komiks něco málo přes dvě stovky. Přesto se předlohy drží o poznání věrněji než zmiňovaný seriál (věděli jste, že jde o nejdražší německý seriál všech dob?) a o nic podstatného z hlavního příběhu nepřijdete. Upozaděno je zejména politické hemžení komunistů a nacistů, v popředí je detektivní linka.

A propos – pokud vás zajímá tehdejší politické podhoubí a fascinující kulturní scéna, můžete sáhnout po dalším titulu z BB/artu. Nakladatelství má na kontě také komiks Berlín Jasona Lutese, který se letos konečně dočká dokončení ve třetím dílu. Rozhodně doporučujeme!

Oproti opulentnímu seriálu vypadá černobílá kresba Arneho Jyscha poněkud nízkonákladově, ale atmosféra Berlína konce dvacátých let na vás dýchne poměrně přesvědčivě. Jysch s komiksovým médiem příliš neexperimentuje, dává čtenáři klasický komiks, který víc než efekty kreslíře táhne kupředu silný příběh.

Ideální berlínské kulisy

Kutscher rozehrává rozmáchlou hru, ve které se všichni zúčastnění honí za bájným zlatem ruské šlechtické rodiny Sorokinů, které má někdo propašovat do Berlína. Ruská enkláva tu proto hraje nemalou roli, ale ke slovu přijde i berlínské podsvětí a nacistické bojůvky, které úspěšně prorůstají státním aparátem. Trochu zkrátka tu přijdou komunisté, ale člověk nemůže mít všechno.

Berlín v této době je ideální kulisou pro podobné příběhy. Označit jej za Babylon je možná poněkud nadnesené, ale je pravda, že jeho obyvatelé se rozštěpili do frakcí, které si mohly porozumět jen stěží. Do města, ale i do Evropy se řítí úplně nová doba, kterou prozatím všichni – až na policii, která se snaží udržet pořádek za každou cenu – vyhlížejí s nadšeným očekáváním.

Vzhledem k tomu, že čtenář dobře ví, k čemu to celé vedlo, může si o to lépe vychutnat dobovou atmosféru, kterou už za pár okamžiků smete válečné šílenství. Ale o tom Babylon Berlín není. Je o lovu na vraha a honem za pokladem. A věřte, že to stačí.