V Berlíně otevřela Angela Merkelová nové ústředí zpravodajské služby.

V Berlíně otevřela Angela Merkelová nové ústředí zpravodajské služby. Zdroj: Wikimedia

Merkelová otevřela v Berlíně nové ústředí zpravodajské služby. Němcům připomíná neslavnou minulost

Německá zahraniční zpravodajská služba (BND) získala v Berlíně nové ústředí. Stavbu, jejíž plocha odpovídá velikosti třiceti šesti fotbalových hřišť a která pojme čtyři tisíce zaměstnanců, trvalo postavit dvanáct let. Minulý týden novou centrálu otevřela kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila, že v dnešním světě, který může mnohým připadat zmatečný, potřebuje Německo víc než kdy jindy silnou a efektivní zahraniční zpravodajskou službu.

Státní agentura má v zemi komplikovanou pověst. Velkou ránu pověsti služby v roce 2013 zasadil Edward Snowden, který veřejnosti odhalil míru její spolupráce s americkou NSA a britskou MI6. Kořeny kontroverzí spojených s BND však sahají hlouběji do minulosti. Němci jsou ve vztahu k ní vzhledem ke zkušenostem s tajnými policiemi nacistického i komunistického režimu převážně skeptičtí.

Vzpomínky na německé Watergate

V roce 2011 se například ukázalo, že zaměstnanci BND záměrně skartovali osobní složky bývalých zaměstnanců, u kterých panovalo podezření z angažmá v jednotkách Gestapa a SS. Ambiciózní projekt, který se pokoušel rekonstruovat historii BND, tehdy inicioval ředitel agentury Ernst Uhrlau. Motivací znemožnit úspěšné vyšetření celé záležitosti byla pro zaměstnance s největší pravděpodobností snaha ochránit vlastní rodiny. BND totiž v minulosti nové členy rekrutovala často z rodinných příslušníků stávajících zaměstnanců.

Nově otevřená budova zahraniční zpravodajské služby stojí poblíž míst, kde se v minulosti tyčila Berlínská zeď. Na místě kdysi stál východoněmecký sportovní stadion, který byl zbourán v roce 2000 po neúspěšné kandidatuře Berlína na organizaci olympijských her. Odhaduje se, že stavba stála jednu miliardu eur.

Pro zaměstnance budou v novém ústředí platit přísná pravidla. Do budovy nesmějí vnášet žádná osobní elektronická zařízení, během pracovní doby nesmějí kontrolovat osobní e-maily a samozřejmostí je také zákaz brouzdání po sociálních sítích. Přístupové karty do budovy skončí každý večer zamknuté v sejfu.

U příležitosti otevření nového ústředí média mimo jiné připomínala kuriózní událost z roku 2015, kdy zloději z celé budovy ukradli vodovodní kohoutky na toaletách, což způsobilo zatopení části prostor a opožděné dokončení výstavby. Aféře německá média přezdívají Watergate.