Thorgal: Neviditelná pevnost (omnibus)

Thorgal: Neviditelná pevnost (omnibus) Zdroj: Archiv nakladatelství Albatros

Thorgal, osudem pronásledovaný poutník časem i prostorem, znovu bloudí nečekanými cestami.
Omnibus „Neviditelná pevnost“ uzavírá stejnojmenný cyklus.
Neviditelná pevnost v pěti albech přináší nejen další příběhy statečného vikinského bojovníka, ale také jeho rodiny.
Podaří se Thorgalovi doplnit prázdná místa v minulosti a sejít se se svými blízkými?
Legendární komiksová sága pokračuje.
6
Fotogalerie

Thorgal to zase dokázal! Dítě z hvězd opět obelstilo osud

Thorgal je jedna z těch opravdu slavných komiksových francouzských řad. Vychází už od roku 1977 a odehrává se ve vikingských časech. Thorgal je bohy vyvolený chlapec a později muž, kterému osud přichystal samá hrůzná překvapení. A to ani sami autoři netušili, co jej potká v České republice, kde se proti němu spikli snad všichni ledoví obři.

Od hrůzného perexu k té nejlepší zprávě. Právě vyšlo hned pět alb Thorgala v jediné knize! Skutečné vítězství ducha nad hmotou přineslo nejen skvělou porci čtení, ale také ucelený příběh Neviditelná pevnost. Vypráví o tom, jak Thorgala pálilo dobré bydlo a vydal se do světa, aby se vzepřel osudu, jejž mu určili bohové. Své jméno vymaže z božího plánu a přijde o minulost a o paměť.

Šajgan Nemilosrdný, postrach moří

Tak se z něj stane Šajgan Nemilosrdný, postrach moří, který se svou proradnou družkou terorizuje celý sever a nikdo si před ním nemůže být jistý. Scenárista Jean van Hamme ale dobře ví, že nepíše krvák, a tak ukrutnosti vynechal. Tři roky zmizí a my se ocitáme až ve chvíli, kdy Thorgalovi, pardon, Šajganovi, začíná docházet, že udělal nějakou chybu… Ale co to jenom mohlo být?

Thorgal. To je barbar Conan coby květinové dítě. Bojovník z drsných časů, který se umí mečem ohánět, ale nemá rád zbytečné zabíjení. Na to je příliš romantický (škoda, že tohle slovo ještě nikdo v jeho časech nevymyslel). Je v něm všechno. Space opera, vikingové, bohové, obři, láska, zrada, násilí i nahota. Tak proč se mu u nás tak moc nedaří?!? Ale třeba je vše zažehnáno a my se konečně dočkáme běžného pokračování a dokončení celé řady.

A v čem že je problém?

Thorgal začal česky vycházet v roce 1990, a to sedmým dílem. A pak to bylo divoké. Pokud si chcete přečíst celou historii, přečtěte si náš článek

V tuto chvíli máme tedy novou naději, že Albatros, tedy nyní již Egmont, bude vydávat Thorgala dál po logických celcích, které přinesou vždy jeden z příběhů, jež se v cyklu skrývají. Dá se předpokládat, že pokud se tento nový (a upřímně jediný možný) způsob vydávání ujme, mohli bychom se dočkat i retrospektivy a nakonec mít tohoto zásadního reka světového komiksu hezky v jedné úpravě.

A stojí Neviditelná pevnost za to?

Dozajista! Polský kreslíř Grzegorz Rosiński odvádí životní výkony (taky je to první východní Evropan, který se prosadil jako kreslíř na Západě – právě díky Thorgalovi) a atmosféra středověkého příběhu s přesahy do sci-fi i fantasy prostě nemůže zestárnout. A pokud vás už Thorgal stihl nakazit někdy během předchozích devětadvaceti let, co u nás (ne)vychází, není věru co řešit!

Poslední poznámka – v zásadě se dá celá kniha číst bez znalosti předchozích osmnácti dílů. Respektive díl osmnáctý je jakýmsi prologem k právě vyšlým albům s čísly 19–23. Ano, jásání povoleno. Ale jen malé, ještě toho dost zbývá a nesmíme teď vydavatele vyplašit.