Kate Bush

Kate Bush Zdroj: Profimedia.cz

Kate Bush se stává nepravděpodobnou hvězdou hitparád, k čemuž jí dopomohl seriál Stranger Things

Stačilo, aby píseň Running Up That Hill zazněla v jednom z nejsledovanějších popkulturních fenoménů dneška, a dostala se na špičky žebříčků. Občas se taková věc stává, tenhle případ je ale jiný: skladbě písničkářky Kate Bush je letos 37 let.

I když tuto čtvrtou řadu zrovna nechválíme, jde o popkulturní fenomén, který – stejně jako Kate Bush – láme rekordy. Během premiérového víkendu nasbíralo prvních sedm epizod nové série 287 miliónů hodin sledovanosti, což je pro Netflix zatím nejúspěšnější „otvírák“. Píseň pak celosvětově zaznamenala nárůst přehrání na Spotify o 8700 procent a vyšvihla se do horních pater žebříčků, od Nového Zélandu po Litvu.

Running Up That Hill ke Stranger Things sedí, protože seriál se odehrává v 80. letech. Stranger Things však nejsou pouhé retro: s odkazy na tehdejší (angloamerickou) popkulturu pracují aktivně a ve velkém. Totéž se týká filmu Top Gun: Maverick: pokračování snímku z roku 1986 vydělalo za dva týdny v kinech hodně přes půl miliardy dolarů. Z nostalgie po 80. letech masívně těží nedávné pokračování série Krotitelé duchů, dvoudílného filmového zpracování se dočkal horor To podle knihy Stephena Kinga (1986), na artovějším poli vznikají snímky, jako je další horor My nebo romance Dej mi své jméno, u nás je možná první vlaštovkou téhož jevu minisérie Iveta o začátcích Ivety Bartošové… Duch doby se v popkultuře projevuje plíživě a často sahá do „příbuzných“ dekád, jako když se během druhé války v Iráku v USA houfně předělávaly horory z doby války ve Vietnamu. Ale popkultura je zároveň i lákavě nevypočitatelná a současná: s Kate Bush nyní britskou TOP 20 opanovala i satirická píseň punkových The Kunts Prince Andrew Is a Sweaty Nonce, která se týká stále velmi aktuálního sexuálního skandálu prince Andrewa. Jak bude vypadat nostalgie za našimi 20. lety?