králova řeč

králova řeč Zdroj: GeckoMovies.com

Předávání Oscarů: Koktavý král porazil jednookého šerifa 4:0

Filmem roku je Králova řeč, získala čtyři Oscary, stejný počet sošek si odnesli tvůrci filmu Počátek, tři trofeje má The Social Network, po dvou The Fighter, Toy Story 3 a Alenka v říši divů.

 

Třiaosmdesáté předávání výročních cen Americké filmové akademie bylo důstojné, nicméně velmi předvídatelné a také nijak extra zábavné. Každopádně bylo svižné, v 5:40 našeho času bylo po všem. Moderátorka večera, herečka Anne Hathawayová, vystřídala osmery šaty a její kolega James Franco (sám nominovaný za hlavní roli ve filmu 127 hodin) celý večer twitteroval. Pokud to chcete vidět na vlastní oči, dívejte se od 20:55 na HBO, tam uvidíte devadesátiminutový sestřih zbavený reklamního balastu. (Byť je dobrou zprávou, že výnosy z reklam během přenosu letos stouply o 15% procent, což rozptýlilo obavy, že zájem o filmové ceny má sestupnou tendenci.) Pokud máte na dnešní večer jiný program, čtěte dál.

 

Karty byly rozdané celkem vyrovnaně, kandidátů na titul film roku bylo několik: The Social Network, Králova řeč, Opravdová kuráž, Počátek, Černá labuť, překvapit mohl i The Fighter... Postupně ale začalo být jasné, že se jeden z favoritů stává outsiderem: western bratří Coenů Opravdová kuráž z deseti nominací neproměnil ani jednu. Bohužel.

 

Hned zkraje večera se naopak mohli radovat herci z boxerského dramatu The Fighter, zabodovali představitelé vedlejších rolí Christian Bale a Melissa Leo, byť právě v těchto kategoriích byla tlačenice. U dvou cen (ze sedmi nominací) už ale zůstalo.

 

 

Krok s Fighterem srovnala díky kostýmům a výpravě Alenka v říši divů a přidal se i snímek Toy Story 3, tahle pixarovka se stala nejlepším animovaným filmem roku, v němž také zazněla nejlepší píseň (její autor Randy Newman si posteskl, že nemá dobré skóre: „Z dvaceti nominací mám teprve druhého Oscara.“)

 

 

Už v úvodu také zaútočil Počátek, k ceně za nejlepší kameru postupně přibyly tři technické ceny, za vizuální efekty a zpracování zvukové složky. Průběžně se začal prosazoval snímek The Social Network: kromě hudby získal Oscara i za adaptovaný scénář a za střih. Právě díky vítězství v kategorii střih se naděje na titul film roku na chvíli přiklonila k „Facebooku“, statisticky o vítězi nejčastěji rozhoduje právě dobrý střih. Letos to ovšem neplatilo a bylo to jasné už ve chvíli, kdy si šel Tom Hooper pro sošku za režii Královy řeči.

 

Cena pro Colina Firtha za roli koktavého krále Jiřího VI. už byla víc než jasná (a zasloužená), dostal ji bezpochyby tak trochu s přihlédnutím k loňské neproměněné nominaci za film Single Man. Podobně byl Oscar pro Natalii Portmanovou za baletku Ninu v dramatu Černá labuť jen dalším bodem předvídatelného scénáře.

 

Pokud měly letošní ceny Americké filmové akademie nějaké překvapení, pak se odehrálo už při vyhlášení nominací: v kategorii režie chyběla jména Christophera Nolana (Počátek) a Dannyho Boyla (127 hodin). Pokud někdo přišel s něčím novým a pokusil se posunout hranice filmu zase o kousek dál, tak to byli oni dva. Akademici ale dali přednost poctivé, byť velmi tradiční filmařině.

 

 

A jaká tedy byla tahle filmová sezóna? Kvalitní a bohatá. Na každý z desítky snímků, jež kandidovaly na film roku, stojí za to koupit si lístek. Byl to také rok „skutečných příběhů“:  Králova řeč, The Social Network, The Fighter, 127 hodin. Tyhle filmy mají něco společné, vyprávějí o skutečných lidech, kteří se museli poprat sami se sebou. A vyhráli. Pro film je to dobrá zpráva. Tím pádem i pro nás.

 

 

Oscar za rok 2010

Nejlepší film: Králova řeč

Nejlepší režie: Tom Hooper (Králova řeč)

Nejlepší původní scénář: Králova řeč

Nejlepší adaptovaný scénář: The Social Network

Nejlepší herec v hlavní roli: Colin Firth (Králova řeč)

Nejlepší herečka v hlavní roli: Natalie Portman (Černá labuť)

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Christian Bale (The Fighter)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Melissa Leo (The Fighter)

Nejlepší kamera: Počátek

Nejlepší střih: The Social Network

Nejlepší animovaný film: Toy Story 3

Nejlepší neanglicky mluvený film: Lepší svět (Dánsko)

Nejlepší vizuální efekty: Počátek

Nejlepší hudba: The Social Network

Nejlepší píseň: Toy Story 3

Nejlepší výprava: Alenka v říši divů

Nejlepší kostýmy: Alenka v říši divů

Nejlepší masky: Vlkodlak

Nejlepší zvuk: Počátek

Nejlepší střih zvuku: Počátek

Nejlepší dokument: Inside Job