Babiš v Bílém domě, předseda Sněmovny paří s kytarou.

Babiš v Bílém domě, předseda Sněmovny paří s kytarou. Zdroj: ČTK, Seznam

Schizofrenní den ANO: Babiš u Trumpa, kytarista Vondráček a policejní zátah. Náhoda? Nikoli

O hnutí ANO jeho vůdce Andrej Babiš rád hovořil jako o seskupení, které není jako tradiční politické strany. Jak se ale ukazuje, už se typickou politickou stranou stalo. V jeden jediný den, ve čtvrtek 7. března, dokázalo totiž najednou zaujmout v americkém Bílém domě, současně zaměstnalo českou policii i státní zástupce a bodovalo i na kulturní frontě na řečnickém pultíku Poslanecké sněmovny. Dohromady to působilo mimořádně bizarně a je zřejmé, že ANO už není nové hnutí, ale parta vyznávající stará pravidla.

Premiér Andrej Babiš ukázal ve washingtonském Bílém domě na setkání s Donaldem Trumpem tu lepší tvář hnutí ANO. Jak jsme mohli vidět, reprezentoval Česko důstojně, hovořil umírněně, nic nezkazil. Sice nám také nic nového a objevného neprozradil, ale to se od schůzky, která trvala s americkým prezidentem něco přes hodinu (z toho část trávíte povídáním s manželkami) očekávat ani nedá. V tomto směru působil mandarín ANO státnicky, navíc jeho frenetická aktivita v USA (za tři dny 24 schůzek a jednání) zřejmě České republice něco v budoucnosti přinese.

V tu samou dobu se ale česká veřejnost mohla pobavit u kauzičky (velká kauza to není) kolem kulturního vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, prominentního to člena ANO. Objevily se obrázky, na kterých bodrý Vondráček někdy v minulosti hraje s kolegou v zasedacím sále sněmovny na kytaru. Dokonce si u toho vylezl na pultík, u kterého se hovoří. Jako člověk, který sám za svůj život zažil hodně mejdanů, a některých i velmi divokých, musím uznat, že Vondráčkův kousek je fascinující. To se s velkou pravděpodobností ve světě jen tak někomu nepodaří překonat. Takže hnutí ANO opět zabodovalo a „proslavilo“ nás po světě. Tentokráte ale v neobyčejné bizarnosti. Premiér v Bílém domě přece nestačí…

Činili se ale i další členové ANO, jednalo se ale o společenské dno. Od Bílého domu až po podezření z korupce, to všechno, stejně jako jiné politické strany, už hnutí ANO zvládá. Policie v tomto případě prováděla na pokyn státních zástupců po republice velké zátahy, které se právě členů hnutí mnohdy týkala. Dělala domovní prohlídky i u místopředsedy ANO a stávajícím šéfovi poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Prý kvůli podezření z uplácení v tendru na mýtný systém, který se týká jiných osob. V policejních sítích pak uvízli také členové ANO v Brně. Hnutí tak dlouho obviňovalo ostatní, že kradou a jsou součástí korupční chobotnice, až se v těchto strukturách přes některé své lidi ocitlo samo.

Shrnuto: Vlastně nic nového v českém politickém rybníčku. Když nová hnutí začínají, nejjednodušší metodou, jak se prosadit, je obvinit ostatní z nepravostí. A posléze dělat to, co ostatní. Jinou otázkou je, proč se staré fotky Vondráčka a zásah policie, ve kterém kvůli možné korupci členové ANO figurují, objeví právě v době, kdy je premiér Babiš v Americe. Podle všeho to mělo zastínit jeho návštěvu Bílého domu. Podařilo se to jen částečně. Ovšem je to metoda, kterou už z nelítostného politického boje také známe dlouho. Ostatně zažil to nedávno i Babišův hostitel, prezident Trump. V ten samý den, kdy měl v Hanoji summit se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, grilovali v americkém Kongresu na slyšení jeho bývalého právníka Cohena. Náhoda? Nikoli. Teď se to stalo i Babišovi a hnutí ANO zažilo vskutku schizofrenní den.